(VIDEO) Cursuri de limba română pentru etnicii din Serbia

Din ce în ce mai mulți români de peste Dunăre își propun să învețe limba română corect gramatical. Tocmai de aceea, își înscriu copiii la cursurile de limbă română organizate de Asociația Tradiția și Cultura Românilor “Dunărea”.

“Vreau ca fata mea să învețe limba română, pentru că vrea să meragă la facultate în România.”, spune o femeie, care își îndeamnă corpiii să urmeze cursurile.

“Sunt mulți copiii de la noi din Serbia, care vin la facultate la voi în România. Limba română le trebuie la școală la voi.”, spune altă etnică.

“Suntem aproape de România și am vrea ca fata noastră să meargă la Facultatea de Medicină în țara voastră. Noi, în casă, vorbim mai mult românește decât sârbește, deși nu avem origini românești.”, spune un sârb, ce cunoaște limba română.

DRAGANA DUMITRASCOVIC, director al Școlii Podvârșka, spune că:

“Noi îi încurajăm pe părință să îți dea copiii la cursurile de limbă română. Voi sunteți peste Dunăre de noi și noi trebuie să știm limba română.”

Cei mai mulți dintre cei, care se înscriu la aceste cursuri, vor să studieze în România. Este și cazul unui băiat, care a participat, până acum, la mai multe festivaluri de muzică în țara noastră.

La fel ca el, sunt și alți copii care au prins limba română în casă și care acum cântă și spun poezii în limba noastră.

Cu toate că se luptă de ani de zile pentru drepturile românilor din Serbia, Asociația Tradiția și Cultura Românilor “Dunărea” se confruntă cu numeroase obstacole în demersurile sale.

TIHAN MATASAREVIC, președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor “Dunărea”, spune că:

“Limba română în școlile din Serbia se predă de circa 6 ani. Noi, ca asociație, am luptat pentru acest ideal. Însă, până acum, copiii s-au înscris parțial. Am avut numeroase piedici: Ministerul Educației din Serbia nu a înțeles interesul nostru pentru studiul limbii române. Am avut numeroase probleme legate, în special, de lipsa manualelor.”

Seminariile organizate sunt finanțate de Consiliul Național al Minorității Naționale Românești din Serbia, iar cea mai mare bucuria a etnicilor români de peste Dunăre este faptul că acum se organizează cursuri de limba română la Școala Podvârșka, adică prima școala în care s-a predat, vreodată, româna în Valea Timocului.