(VIDEO) În ce condiții își desfășoară activitatea cadrele MAI din Mehedinți? Lipsa dotărilor, între mit și realitate!

Nu de puține ori, auzim că autospecialele din cadrul MAI sunt vechi, cu mulți kilometri la bord și uzate până peste măsură. În Mehedinți, cel puțin la acest capitol, se pare că situația este ținută sub control. Parcul auto al instituțiilor MAI din județ a fost înnoit în ultimii ani. IPJ Mehedinți are un parc auto relativ nou. Inclusiv anul trecut, au intrat în dotarea Poliției Mehedințene, mai multe autospeciale noi.

„La nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți, se află în uz 190 de autospeciale. Dintre acestea, 177 deservesc structurile operative, fiind dotate corespunzător și în concordanță cu specificul activităților desfășurate. În momentul de față, numai șase autospeciale au o vechime mai mare de zece ani, având un grad redus de uzură, însă. Facem referire, aici, la autospecialele aflate în doatrea Serviciului de Acțiuni Speciale sau la cele ale Serviciului Criminalistic.”, declară purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinți, cms-șef Nicolae Lohon.

Una dintre autospecialele noi, care a ajuns în 2018, la IPJ Mehedinți, este cea de la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.

De asemenea, cms. Andrei Vintilescu, din cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Mehedinți, ne spune care sunt dotările laboratorului criminalistic.

Nici la ISU Mehedinți, nu sunt probleme. Cele mai multe autospeciale folosite de pompieri sunt aduse recent în județ.

„La nivelul ISU Mehedinți, dispunem de tehnică modernă, necesară misiunilor încredințate, 70% din mijloacele de intervenție având o durată medie de serviciu de sub 10 ani. Pentru celelalte 30%, vechimea este sub 15 ani. În vederea creșterii capacității de reacție și răspuns în cazul situațiilor de urgență și a dezastrelor colective, cu sprijinul ISGU, în dotarea inspectoratului nostru, numai anul trecut, au intrat: un autocamion necesar operațiunilor de intervenție, un autoturism de serviciu, trei containere multi-risc (căutare-salvare) și unul cu generator de energie electrică, precum și o autoscară de salvare la înălțime, prevăzută cu lift, care poate interveni până la 42 metri înălțime. Totodată, anul acesta, au fost operaționalizate două ambulanțe SMURD, cu tracțiune 4X4, încadrate cu paramedici din cadrul Detașamentului Drobeta Turnu-Severin și a Steației Strehaia, care răspund solicitărilor cetățenilor, oferind, astfel, un nivel de siguranță ridicat în rândul comunității.”, declară purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinți, plt. maj. Raluca Tîrcă.

„Aceste containere sunt multi-risc. Sunt dotate cu toate echipamentele necesare căutării și salvării persoanelor surprinse sub dărâmături, precum și acordării îngrijirii medicale în situații de urgență. De asmenea, pot fi utilizate și atunci când autospecialele de intervenție nu dispun de mijloacele ncesare pentru realizarea, în condiții optime, a intervenției. Acest container este dotat și cu un aparat de detecție a persoanelor surprinse sub dărâmături.”, detaliază plt. adj-șef Fănel Nicolae, din cadrul ISU Mehedinți.

„Cele trei containere de căutare-salvare și multi-risc au fost aduse în dotarea ISU Mehedinți, în urmă cu un an de zile. Până acum, le-am folosit doar pentru antrenamente și sperăm să nu fim nevoiți să ajungem să le folosim în situații reale.”, ne spune plt adj Codruț Grofu din cadrul ISU Mehedinți.

De apreciat ar fi dacă Ministerul Afacerilor Interne ar fi prompt și în ceea ce privește achiziția celorlalte dotări ale instituțiilor subordonate, nu doar în privința autospecialelor.

Adauga comentariu