Seceta în sudul Mehedințiului! Culturile sunt compromise.

Este o toamnă cât se poate de nefastă pentru agricultorii din sudul Mehedințiului, acolo unde, de aproape două luni, nu a dat strop de ploaie. Oamenii se uită cu tristețe pe câmpuri și își și văd truda dusă pe apa sâmbetei.

„Suntem într-o toamnă secetoasă. La rapiță, dacă nu ai terenul bine pregătit, nu răsare. Pământul e uscat. Dacă te duci 20 cm în sol, e uscat. E secetă aproape în toată țara. În sudul Mehedințiului, nu a mai plouat din 10 iulie. În momentul de față, suntem la însămânțarea rapiței. Costurile sunt duble, atunci când este umiditate scăzută în sol. Trebuie să însămânțăm la timp, în speranța că vor cădea precipitații. Din păcate, prețurile sunt foarte jos anul acesta. La porumb, prețul este cam același din 2010, adică este foarte mic pentru noi, fermierii. Dacă nu ai o producție peste 10 tone, nu te alegi cu nimic din vânzarea porumbului. Dacă nu va ploua, rapița va fi, din nou, compromisă. Anul acesta am avut mare noroc cu luna martie, care a fost foarte călduroasă.”, povestește Cornel Stroescu.

Culturile de rapiță sunt cele mai vizate de această lipsă totată de ploaie. Acestea riscă să fie, cu totul, compromise.

„Culturile nu cresc, trebuie să semănăm în țărână. Se distrug și utilajele. Nu a plouat de apropae două luni. Nu putem săpa nici măcar în curte. Dați-vă seama cum e pe terenul agricol. Practic, muncim pe pierdere.”, spune un agricultor.

„La ora actuală, din cauza lipsei de apă, nu se pot efectua lucrări agricole de bază. Încercăm cu discuri foarte grele, pentru a pregăti terenul pentru semănat. Cu cât înaintăm spre toamnă și nu vin ploile, cu atât se mărește deficitul de apă. Plantele nu vor răsări, dacă nu e un minim aport de precipitații.”, spune alt agricultor.

„Dacă nu dă ploaie în următoarele două săptămâni, toate culturile însămânțate se duc. E secetă mare. Se crapă pământul.”, spune un localnic.

„Până când nu dă ploaie, nu putem să arăm, să semănăm. Nu putem intra cu utilajele.”, spune alt localnic.

Dacă în ceea ce privește culturile de rapiță, perspectivele nu par îmbucurătoare, nici la porumb, lucururile nu stau prea diferit. Chiar dacă au fost obținute producții bune la porumb, prețul de vânzare este unul extrem de scăzut.