Seară românească în Kladovo

Românii de pe Valea Timocului au petrecut românește. Totul: în cadrul Festivalului românilor - Kladovo 2019, eveniment organizat de Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor “Dunărea”, din Kladovo.

"Ne simțim bine când petrecem cu românii de peste Dunăre. M-am distrat.", spune un român din Kladovo.

"E o sera frumoasă, ne simțim bine alături de românii din România.", spune un român de pe Valea Timocului.

"Întotsdeauna ne simțim bine când suntem alături de frații noștri de peste Dunăre.", spune alt român din Serbia.

TIHAN MATASAREVIĆ, președinte Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor “Dunărea” Kladovo, declară că:

"În primul rând, provocarea cea mai mare a noastră, a românilor din Serbia, este să păstrăm viu graiul românesc. Acest lucru nu este posibil așa cum ne-am dori noi. Ducem o mare luptă pentru a-i motiva pe părinți să își ducă copiiii să învețe limba roâmână direct în școli."

La festivalul au participat etnici români din toate zonele arondate Văii Timocului, care s-au distrat atât românește, cât și sârbește. Membrii Centrului Cultural Carașul, deja prieteni ai locului, le-au oferit o supriză. „Asociația Forum pentru Cultură și Identitate” și Consiliul Județean Mehedinți au sprijinit  evenimentul.

ROMEO CRÎȘMARU, președinte Asociația Forum pentru Cultură și Identitate și, totodată, un aprig susținător al comunității de peste Dunăre, declară că:

"Îi sprijin de foarte mulți ani pe românii din Serbia. În acest an, i-am sprijinit pe reprezentanții Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor “Dunărea” pentru a organiza nu numai această seară românească, ci și un simpozion, pe care l-am intitulat, generic, Românii din Serbia, Români Europeni, dar și o depunere de coroane într-un loc în care este marcată trecerea prin această țară a lui Traian și Decebal. Mulțumirea mea este aceea că am reușit să ne ne ajutăm frații din Serbia. În această zonă, trăiesc apropae 300 000 de români nerecunoscuți oficial, se luptă cu asimilarea de ani de zile. Statul sârb îi dezbină, iar statul român este singurul care încearcă să îi sprijine."

IONICĂ NEGRU, vicepreședintele Consiliul Județean Mehedinți, declară că:

"Am fost foarte bine primiți aici, s-au bucurat foarte mult de sprijinul Consiliului Județean. Avem numeroase colaborări între primăriile din județul Mehedinți și cele din Serbia."

Comuna Kladovo are în componenţa sa 22 de sate, locuite în proporţie de peste 80 la sută de etnici români, aşa zişi vlahi.