Săracul consilier bogat! Ochiul și timpanul președintelui Consiliului Județean Mehedinți, infiltrat în spital, le dă clasă medicilor la capitolul averi.

În ultimii ani, cadrele medicale au avut parte de creșteri salariale substanțiale. Nu spunem că nu merită acești bani, în contextul în care aceștia salvează zi de zi  vieți omenești și mai mult, toată viața, această profesie presupune un studiu permanent.  Singurule trăsături care lipsesc unora dintre medicii noștri sunt compasiunea, empatia și, uneori, calitatatea serviciilor acordate pacienților.

Începem lista angajaților spitalului județean (cei care au catadicsit să își depună decalrațiile de avere), așa cum este firesc, cu managerul unității medicale. Medicul spitalului Victor Maliborschi încasează, pe lângă salariu, și o pensie de handicap. Venitul anual al mangerului, încasat din salariul de la spital, este de 201304 lei, la care se adaugă și pensia de handicap, în cuantum de 4500 lei anual, dar și voucherele de vacanță, oferite în sistemul bugetar, în valoare de 1 450 lei/an. La capitolul averi, managerul unității spitalicești ne arată că nu este chiar un conducător atât de prosper. Are, ce-i drept, trei terenuri (două în Vânju Mare și unul în Șimian), trei case (toate în Vânju Mare) și două autoturisme, dar acestea sunt nimic în comparație cu averile unora dintre șefii de secții din spital. În același timp, Victor Maliborschi are și un credit la BRD, în cuantum de 46 000 lei. Totuși, dacă ne gândim că funcția de manager de spital de urgență presupune și o stare de sănătate perfectă suntem curioși dacă  handicapul domnului doctor îi dă acestuia posibilitatea să-și îndeplinească la cote ridicate atribuțiile funcției.

Ceva mai bine, chiar și decât managerul, la capitolul averi par să stea șefii de secții. O medie a salariilor de medic șef de secție de la spitalul județean de urgență este de 20 000 lei/lună. Un exemplu ilustrativ, în acest sens, este medicul Radu Iman, cel care, deși a împlinit vârsta de pensionare, îndeplinește, în continuare, funcția de șef de secție la chirurgie generală.

Pe lângă salariul deloc de neglijat pe care îl încasează medicul Iman, se adaugă la veniturile acestuia, cele de la cabinetul individual, cele de la colegiul medicilor și, binînțeles, pensia. Astfel, Iman încasează, de la spital, un salariu anual de 239 296 lei, de la cabinetul individual 8 260 lei/an, iar de la colegiul medicilor, primește suma de 20 150 lei anual. La toate acestea, se adaugă și pensia în cuantum de 29 400 lei/an. Dacă în ceea ce privește proprietățile și bunurile deținute, medicul Iman nu iese prea tare în evidență (are un teren și o casă, ambele în Severin și un Audi A6, din 2012), altele sunt motivele pentru care declarația sa de avere nu poate fi trecută, cu una-cu două, cu vederea. Conform acestui document, șeful secției chirurgie generală are nu mai puțin de șapte conturi bancare (în lei și în euro): 23 de mii de euro și 246 000 lei.

Supriza vine, însă, de la un anagajat al spitalului, care nu este cadru medical. Simapticul Ion Mihart, consilierul de la cabinetul președintelui Consiliului Județean Mehedinți! Mihart ocupă, la spital, funcția de șef Serviciu la Managementul Calitățiii.

Săracul consilier bogat, al președintelui Consiliului Județean Mehedinți, plecat de acasă mai mult să socializeze cu sexul frumos și să facă paradă cu flota de mașini de lux (ce-i drept într-um mod reușit), are pe numele său proprietăți cum rar vezi. Nici măcar cei mai bogați medici ai spitalului nu reușesc să-i facă concurență. Așadar Ion Mihart are nici mai mult nici mai puțin de șapte terenuri intravilane (în Albulești-Mehedinți, dar și în localități din județele învecinate: Rânca, resxpectiv Băile Herculane). Deține, de asemenea, patru case de locuit, două de vacanță (una în Herculane, alta în Rânca), un spațiu comercial în Albulești și atenție: șapte autoturisme. O întreagă flotă de autoturisme, unele de lux, ultimele modele chiar.  În cazul acesta, nu este de mirare că domnul Mihart este o companie extrem de agreată în toate mediile, indiferent de situație. Un fapt, care ne-a atras atenția și ne-a făcut să zâmbim de cele trecute în declarația de avere a lui Ion Mihart, este acela că șeful de la Managementul Calității are și datorii,  de fix 67 000 lei la diferite persoane apropiate. Noi cunoscându-i abilitățile de om de afaceri,  credem că  domnul Mihart  are mai mult de luat decât de dat.

Și ca orice spital, și unitatea medicală din Severin are un consiliul de adminsitrație, din care fac parte, printre alții, și reprezentanți ai Consiliului Județean Mehedinți. Doar că repetenți la capitolul în care ar trebui să respecte obligația transmisă de Agențai Națională de Integritate, cei mai mulți dintre membrii din consiliul de adminsitrație al spitalului nu și-au depus declarațiile de avere. Doar Mitu Gheorghe și Vladuti Rodica au urcat, pe site-ul insituției, declarația de avere pe anul 2019. La restul...Dumnzeu cu mila! Spre exemplificare, doctorul Marius Pîrcioagă și Daniela Ulmet au depus ultima declarașie de avere în anul 2015. Au cam trecut ceva ani de atunci și până acum! Să le amintească cineva celor doi că suntem, totuși, în 2019. Noțiunea timpului pare să fi fost pierdută și de alți membri a consiliului de adminstrație al spitalului. Argintoianu Doru-Adrian, Socîte Silvia și Chirița Iancu au depus ultima declaraței de avere în urmă cu trei ani, adică în 2016. Ceva mai activi par să fi fost Țepelus Florin, șeful Serviciului Administrativ, și Crețescu Viorica, care și-au depus documentul în 2017.

Un studiu al declarațiilor de avere, aparținând directorilor de instituții din județul nostru, scoate la lumină și alte lucruri interesante. Mulți dintre acești directorași au început să-și cosmetizeze declarațiile de avere simțind, probabil, schimbările politice ce vor urma. Tinerele odrasle ale acestora au primit, în dar, case și mașini la care alți copii de vârsta lor nici măcar nu visează. Și totul ca CV-ul părintelui să fie perfect și eligibil pentru funcția mult dorită.

 

sursa foto: Facebook/Spitalul Judetean 

 

 

 

Adauga comentariu