Orșova, municipiul care trăiește, iarnă de iarnă, același coșmar! Oamenii încălzesc apartamentele cu lemne.

Deși pare incredibil pentru anii pe care îi trăim, cel de-al doilea municipiu al Mehedințiului, Orșova, se încălzește cu lemne. Oamenii sunt nevoiți să urce lemnele pe scări, iar cea mai mare dificultate o întâmpină bătrânii, care se descurcă și mai greu.

„Încălzirea e cea mai arzătoare problemă a Orșovei. Ar trebui adus gazul. În bloc, urcăm lemnele cu spinarea, cu plasa, cu sacul, în funcție de posibilități. În plus, sunt foarte scumpe.”, spune un orșovean.

„Ne descurcăm greu. Lemnele astea nu sunt cumpărate. Le am de la fostul acoperiș al casei copilului. Anul acesta, nu am bani să cumpăr lemne de foc. Pensia nu îmi ajunge.”, spune o orșoveancă.

„Cu greu mă descurc. E foarte greu să te încăzești cu teracota la bloc. Duc lemnele cu plasa pe scară. Sunt și bolnavă. Am 70 de ani. E greu.”, spune o pensioanră orșoveancă.

„Lemnele sunt foarte scumpe. E foarte rău să te încălzești cu lemne la bloc. Plus că e dificil să cărăm lemne la etajul patru. Și asta se întâmplă, nu de doi ani, ci de treizeci de ani!”, spune alt orșovean.

„Căratul lemnelor cu plasa până la etajul patru este foarte dificil. Plus că lemnele sunt scumpe. Dar nu avem ce face. Trebuie să cumpărăm, nu avem ce face.”, spune o pensionară din Orșova.

„Am plătit mai mult anul acesta decât anul trecut, pentru lemne. S-a dublat prețul față de 2018.”, spune alt orșovean.

Mai mult decât: lemnele sunt din ce în ce mai scumpe în mediul privat. Cei de la Direcția Silvică spun că varianta mai ieftină ar fi aceea ca oamenii să cumpere de la stat.

„În ultima perioadă, Direcția Silvică Mehedinți a scăzut prețul pentru masa lemnoasă scoasă la licitații. Scăderea a fost între 25-40 lei/mc, în funcție de zonă în care este distribuit lemnul și în funcție de specia de lemn. La Orșova, ducem lemne cu două mașini: una de 3 tone jumătate și alta de 30 de tone. La privați, prețul mai ridicat poate fi justificat de lipsa forței de muncă. De asemenea, la depozitul de la Ocolul Silvic Șimian, noi avem o instalație pentru tăierea și despicarea lemnului pentru încălzirea locuinței. Noi valorificăm acest lemn la prețul de 416 lei cu TVA, iar oamenii pot veni să îl ia de la depozit.”, declară directorul Direcției Silvice Mehedinți, Sorin Nicolicioiu.

Dacă în ceea ce îi privește pe orșoveni, aceștia s-au obișnuit ca iarna să își cumpere lemne pentru foc, nici Severinul nu e prea departe de acest episod. Racordarea la gaze se face cu viteaza melcului nebun și pe bani grei, iar în ceea ce privește termoficarea la rețeaua publică de gaze, situația nu e tocmai roz. Autoritățile încă nu au bani pentru încălzirea pentru sezonul rece ce urmează.