Mere puține și ieftine

Este un an dificil în ceea ce privește producția de mere. Cantitățile obținute sunt cu mult sub nivelul așteptărilor, iar prețul este de nimic, spun producătorii.  Este și cazul fermei din comuna mehedințeană Dîrvari, acolo unde vremea a dat toate pronosticurile peste cap.

Antonie Nicuș, tehnicianul fermei, ne povestește că: 

„Din cauza celor trei luni de secetă, a fost nevoie de tratamente mai multe. Asta s-a reflectat și în cantitatea și în calitatea merelor. La cele patru soiuri de mere ungurești, preconizam că facem o producție de 55 tone/hectar, dar cred că nu facem nici 30 tone/hectar.”

La rândul său, Felix Odină, șeful fermei, declară că:

„Niște depozite frigorifice, niște linii de sortare ne-ar ajuta să întrăm pe piața supermarket-urilor. Merele vor fi vândute, acum, la industrii, la Vâlcea, la prețuri derizorii. Banii, pe care îi încasăm pe mere, îl dăm muncitorilor. Noi mergem pe pierdere.”

Muncitorii spun că nu mai au de lucru la fel ca în anii precedenți, când producția de mere era ridicată.

„Față de anul trecut, producția este scăzută, iar prețul e mic. Dar pentru noi, e bine că găsim de lucru în comună.”, spune o muncitoare.

„Nu prea mai avem ce să muncim. Nu sunt mere. Plus că prețul merelor e mic. Nu avem cui să le vindem. Mărul românesc nu are preț.”, ne spune un muncitor.

Sunt, însă. și oameni care văd partea bună a lucrurilor. Aceia sunt cumpărătorii, căci prețul este unul cât se poate de accesibil și pentru buzunarul oricui.

„Luăm mere pentru iarnă. Sunt mere foarte frumoase și gustoase. E un preț convenabil. Plus că le luăm din sat.”, spune un localnic.

„Sunt foarte gustoase merele de la această fermă. Facem provizii pentru iarnă. Prețul e convenabil. La piață, sunt mult mai scumpe merele.”, spune o localnică.

Deși au mere de calitate, cei de la ferma Dîrvari nu au posibilitatea de a livra produsele către marile lanțuri de magazine. Lipsa investițiilor în utilaje își spune cuvântul.