Festivalul minorității cehe, în Eibenthal! Peste o mie de cehi au ajuns în județul nostru.

Deși trenul, care i-a adus din Cehia în România a avut o întârziere de aproximativ trei ore, pentru 1080 de cehi, ce au călcat pe pământ românesc, nu a contat. Zilele de sărbătoare de care vor avea parte, în perioada următoare, îi fac mai înțelegători. Cehii au venit în Mehedinți, pentru a petrece, la fel ca în fiecare an, la Festivalul Banat, desfășurat în satul Eibenthal din comuna Dubova.

“Am mai fost în România, în Maramureș. Acum este pentru prima dată când vin aici, la voi. Ne vom petrece aici câteva zile libere. Îmi place țara voastră. Vom bea și ne vom bucura de tot ce poate oferi acest ținut.”. spune un turist venit special pentru acest eveniment.

“Este a patra oară când vin în România. Îmi place foarte mult aici. Acesta este și motivul pentru caee revin de fiecare dată. Este pur și simplu festivalul perfect. Plănuiesc să mă bucur de muzica de la festival, să leg noi prietenii, să beau din celebra voastră băutură și să mă bucur de oamenii de aici.”, povestețte entuziamată o tânără cehoaică.

“Sunt încântat că m-am putut întoare la acest festival minunat. Am așteptat atât pentu trenul acesta. A fost un chin, dar merită. Aștept cu nerăbdare ziele următoare.”, spune alt turist pregătit de festival.

Cehii au ajuns în gara de la Orșova, de unde au fost preluați și duși spre Dubova cu ambarcațiuni.

“Plănuiesc să fac niște excursii, zilele acestea, să plimb prin Eibenthal, să ascult muzica de la festival și să socializez cu oamenii de aici.”, este planul unui ceh venit pe meleagurile mehedințene.

“Este al doilea an consecutiv de când vin aici. A fost minunat, mi-a plăcut foarte mult țara aceasta. Te poți odihni și relaxa în tihnă aici. Pe parcursul celor patru zile, pe care le vom petrece aici, ne vom bucura de festival și vom explora natura.”, spune altă turistă din Cehia.

Treizeci de formații de muzică de genuri diferite (rock, jazz, muzică electronică) vor concerta special pentru cei care au pășit astăzi, pe meleagurile mehedinețene. Totul: spre bucuria proprietarilor de pensiuni, care s-au pregătit intens pentru acest final de săptămână.

TIBERIU POSPISIL declară că:

“O mare surpriză este că vin în Eibenthal și vor vorbi limba cehă: aceea pe care o vorbeau, pe vremuri, bunicii lor. Timp de partru zile, se vor distra, vor gusta mâncarea tradițională, vizitează satul, dar și împrejurimile. Vor avea parte concerte. Vom avea formații de folclor. Acest festival este o reclamă pentru zonă.”

ALIN SUBȚIRE, patron de pensiune, spune că:

“Este un aflux de turiști, cu care ne-am obișnuit. S-a perpetuat acest festival. Lumea e din ce în ce mai multă și mai mulțumită. Oamenii au venit să se distereze, să se simtă bine.”

Satul mehedințean Eibenthal este o veritabilă „insulă lingvistică” a minorității cehe din România. Aici, în ultimii ani, se organizează festivalul Banat, care reunește minoritatea cehă din Mehedinți cu cehii veritabili.