Deputatul mehedințean Vlad Bontea: „Vom avea o lege clară și corectă, pentru fiecare categorie în parte. Vom ține cont de toate aspectele. Nu toți copiii vor plăti pensie de întreţinere pentru părinţi.”

Un grup de 70 de parlamentari PSD a inițiat și semnat o iniţiativă legislativă (denumită „Legea recunoştinţei între generaţii”), prin care copiii majori trebuie să le plătească pensie de întreţinere părinţilor, care necesită sprijin material. În cazul în care acest lucru nu este posibil, obligaţia va reveni nepoţilor sau strănepoţilor majori.  Proiectul de act normativ stabileşte că părinţii au dreptul să-şi educe copiii „cum consideră de cuviinţă”, „au dreptul de a alege felul educaţiei care urmează să fie dată copiilor”, „ au dreptul la o existenţă demnă” şi la „respect şi recunoştinţă din partea copiilor, fără nicio condiţie sau restricţie”.

Proiectul inițiat a stârnit vâlvă: pe de o parte reacții pozitive, căci este legea firii să îi sprijinim pe părinții, care ne-au crescut, iar pe de altă parte: reacții engative, căci sunt și situații în care tocmai cei care dau viață copiilor le transformă viața într-un chin. Deputatul mehedințean Vlad Bontea, unul dintre parlamentarii susținători ai acestui proiect de lege, aduce clarificări pe această temă.

„Este vorba despre un proiect. Când intră în comisii, se schimbă 70-80% din el. În comisii, o să ridicăm problema acelor copiii, care nu au fost, efectiv, crescuți de părinți (dar care nu au fost decăzuți din drepturi). Vom ridica și problema copiilor care au fost maltratați saau abuzați de părinți. Se vor reglementa aceste aspecte, pentru că, pentru moment, este doar un proiect. Am plecat, cu acest proiect de la o cauză nobilă. Prea mulți bătrâni în România au de suferit. Sunt bătrâne, care și-au îngrijit copiii, iar, acum la bătrânețe, nu primesc sprijin și sunt nevoite să vândă prin piață, deși sănătatea nu le permite. În momentul în care proiectul ajunge în comisii, ne vom pune la masa discuțiilor împreună cu celelalte partide, alături de ONG-uri și de toți cei implicați în acest proces, pentru a găsi cea mai corectă formă. Vom discuta pe acest subiect, nu la televizor. Vom scoate, din Parlament, o lege așa cum trebuie, care va primi vot unanim, pentru că este vorba despre cei care ne dau viață. Cu certitudine, nu vom da o lege lacunară. Vom analiza toate aspectele, pentru a nu neîndreptăți pe cineva. Există multe categorii părinți care, în afară de faptul că au dat viață copiilor, nu au făcut nimic altceva pentru ei. Mai mult decât atât: sunt părinți care au făcut viața un coșmar copiilor. Aceste categorii de copii, sub nicio formă, nu vor intra sub incidența prevederilor acestui proiect. Vom face în așa fel încât să avem o lege clară și corectă, pentru fiecare categorie în parte.”, declară parlamentarul, pentru Ziarul de Mehedinți.

Proiectul stipulează: “Copiii ai căror părinţi sunt decăzuţi din drepturile părinteşti, nu au obligaţi de întreţinere a acestora”.

Adauga comentariu