Chipul lui Decebal în piatră: de vorbă cu sculptorul Florin Cotarcea

An de an, atrage turiști din toate colțurile lumii, însă puțini știu câtă muncă a fost în spatele acestui obiectiv deosebit. Este vorba despre chipul lui Decebal, sculptat în piatră, la Mraconia, acolo unde, timp de zece ani, s-a depus o muncă asiduă pentru realizarea acestei sculpturi. Recent întors în țară, Florin Cotarcea, sculptorul care a coordonat lucrarea, ne povestește din peripețiile de atunci.

“Noi, când am început sculptura, nu ne-am propus să realizaăm cea mai mare sculptură din Europa. Am făcut-o la modul cum s-a pretat stânca: cât mai aproape de forma și dimensiunile stâncii. Am văzut că a devenit un simbol al României. Marele păcat este faptul că lucrarea nu este terminată. Este făcută în proporție de 60%. Nu știu motivele pentru care au fost oprite lucrările. Mă bucur că lumea vine, vede statuia și se bucură de peisaj. Adevărul este că se integrează foarte bine în peisaj. Iosif Constantin Drăgan era foarte bucuros de fiecare dată când venea să vadă lucrările.”

Chipul lui Decebal de la Mraconia este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Pentru realizarea acestui obiectiv, au fost angrenați 12 sculptori-alpiniști.

“Sculptura lui Decebal în stâncă a devenit un obietiv turistic în ultimii ani. Aș putea spune că este cel mai vizitat obiectiv turistic din arealul Parcului Natural Porțile de Fier. Aceste obiectiv turistic aduce, în sezonul turistic, în fiecare an, aproximativ jumătate de milion de vizitatori.”, ne spune Felix Baratky, reprezentant al Parcului  Natural Porțile de Fier.

 “Am venit de la București special să vizităm această zonă. M-am întâlnit și cu sculptorul statuii, nu mă așteptam. Statuia e superbă. E o zonă unică: merită vizitată, recomand.”, spune un turist.

Ideea construirii acestui basorelief i-a aparținut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan, un istoric amator, și a durat 10 ani (1994-2004).

 

 

Adauga comentariu