Anul apicol, compromis! Crescătorii de albine vor primi sprijin de la Guvern.

Apicultura este la pământ, în acest an, în Mehedinți. Pentru a veni în sprijinul crescătorilor de albine, Ministerul Agriculturii oferă un ajutoru de minimis. Ștefan Răceanu, directorul executiv al D.A.D.R. Mehedinți, detaliază:

“Ajutorul de minimis se referă la întreprinderile unice (cele cu personalitate juridică și fără), la apicultorii-persoane fizice, care dețin atestat de producaător, emis în baza legii 145, la persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, societățile comerciale, formele asociative și persoanele juridice. Pentru a fi eligibile la acordarea ajutorului de minimis, întreprinderile trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: să aibă familiile de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data 1 martie 2019, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie; să aibă familiile de albine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană.”

Valoarea subvenției este de 20 lei pentru fiecare familie de albine, iar termenul-limită de depunere a documentației este 31 octombrie 2019.

“Anul apicol a început în condiții bune, dar apoi, din cauza ploilor, culesul la salcâm a fost un dezastru. În ansamblu a fost un an apicol rău. Orice ajutor este bine-venit, mai ales că ne dă speranța că nu suntem uitați. Ar trebui ajutați nu numai marii producători, ci și micii producători. E păcat că nu se face și asta! Suma de 20 lei/stup e una corectă.”, spune un apicultor.

“A fost un an foarte rău. Au fost ploi multe. Pe ploaie, albina stă la ladă. La salcâm, nu am strâns miere deloc. Ajutorul de la Guvern e binevenit.”, spune alt apicultor.

În județul Mehedinți, sunt înregistrați 500 de apicultori, care sunt așteptați la Direcția Agricolă. Autoritățile atrag atenția că, dacă crescătorii de albine nu îndeplinesc condițiile legale pentru încasarea ajutorului, și, totuși, ridică banii, va trebui să restituie suma aferentă, dar și să plătească penalități.

 

 

 

 

Adauga comentariu