„Sunt inspectori școlari care nici măcăr nu știu unde sunt școlile”. Anul școlar începe cum nu se poate mai prost în Mehedinți.

Peste doar câteva zile, școlarii se vor întoarce în bănci, cu toate că multe dintre unitățile de învățământ nu sunt pregătite pentru acest moment. În Mehedinți, sunt 210 unități școlare. Până la acest moment, au fost verificate 166. Dintre acestea, 135 funcțiomnează fără autorizație sanitară, iar recomandarea este remedierea acestor deficiențe. Câteva dintre școlile din județ nu au încă igienizarea realizată, deși, până la momentul actual, toate au încheiate deja contractele aferente.

„Difilcultățile pricipale de obținere a autorizației de funcționare sunt: lipsa apei în școli, lipsa potabilității acesteia, grupuri sanitare, care să corespundă standardelor, condițiile de supraaglomerare. În mediul urban, avem probleme cu grădinițele care funcționează la parteruri de bloc.”, declară inspectorul școlar general Alin Tomoescu.

Prefectul de Mehedinți trage, însă, un semnal de alarmă și spune că deficiențele din școli nu sunt singurile probleme la început de an școlar.

„La multe dintre controalele din unitățile de învățământ am fost personal, pentru a vedea ce se întâmplă. În afară de autorizații sanitare și de cele de siguranță la incendiu, sunt multe alte probleme de personal. Noi credem că pot fi reglate de către conducerea Inspectoratului Școlar. Sunt inspectori școlari care nici măcăr nu știu unde sunt școlile, deși răspund de o localitate sau de alta. Sunt directori care, pe toată perioada vacanței, au stat în concediu și au venit după data de 1 septembrie la școală. Vă dați seama ce igienizare se face acolo! Aceste lucruri trebuie să dea de gândit Inspectoratului Școlar, prin echipa pe care o are. Nu am analizat individual toți inspectorii, dar cred că este, în mare aprte, aceeași echipă care a dus la constatările negative la începutul anului școlar 2018-2019.”, declară Nicolae Drăghiea.

Anul școlar 2019-2020 aduce modificări și în ceea ce privește numărul unităților de învățământ. Din cauză că populația școalră e tot mai puțină, vor fi închise 7 unități de învățământ.

Între atâtea probleme la școlile din județ, există și vești bune în unele localități. Exemple de bună practică au fost date școlile din Baia de Aramă, Șimian, Șișești, Ponoarele, Bala, Jiana și Corcova, acolo unde adminsitrația locală a investit în reabilitări și modernizări.

 

Adauga comentariu