Sudul Mehedințiului, invadat de omizi! Localnicii, în lupta cu dăunătorii!

Sudul județului Mehedinți este invadat de omizi. Oamenii reclamă că le sunt distruse, aproape în totalitate, culturile de pomi fructieri. Situația se repetă de trei ani de zile, în ciuda faptului că localnicii spun că, în fiecare an, stropesc împotriva târâtoarelor.

“Nimic nu mai e! O frunză nu mai e în vie! De pomi nici nu mai vorbesc! Au mâncat toate frunzele.”, spune un localnic.

“Apar de două ori pe an: în lunile mai-iunie și apoi în august-septembrie. Atacă, în mod special, pomii fructiferi. Sunt atacuri foarte puternice. Cele din primăvară sunt mai mici. Cele de acum sunt mai puternice. Distrug aproape tot ce e verde. Pornesc de la duzi întâi. Fructele pică apoi și se distrug. Nu știu de ce tot apar. E un combinat chimic, la sârbi aproape, poate de asta ni se distrug și culturile de roșii și tot ce mai plantăm în grădini.”, spune un alt localnic.

“Autoritățile nu mai stropesc. Sunt multe omizi. Pomii sunt aproape toți distruși. Mănâncă toți pomii, inclusiv vița-de-vie.”, spune un mehedințean.

“Omizile au năpustit peste tot. Este plin în pomi și vița-de-vie. Am stropit, dar nimic! Intră și în casă. Eu găsii, astăzi, câteva pe haină. Este al treilea an când se înmulțesc. E invazie.”, spune alt mehedințean din zona afectată.

Dacă, în urmă cu câțiva ani, omizile atacau doar duzii, acum situația s-a schimbat. Atacă tot ce este verde. Cei de la Oficiul Fitosanitar spun că nu le-au mai fost alocate fonduri de la Ministerul Agriculturii, din 2007, pentru eliminarea omizilor. Așa se face că oamenii va trebui să se descurce pe cont propriu.

Coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mehedinți, ing. Dan Petrescu, declară că:

“Din anul 2007, Direcția de Protecția a Plantelor nu a mai primit fonduri pentru licitația de de insecticid, care să combată omida și nici pentru maonopera avio. Până în 2007, se făcea aliniamentul pentru tot județul. Repartizam insecticidul la primării sau la ferme. Stropierea este foarte importantă, pentru că acest dăunător nu afectează numai dudul, cum știam noi, ci toți pomii fructieri.”

Conform specialiștilor, dacă atacurile omizilor vor continua în mod repetat, în câțiva ani, pomii fructiferi din curțile oamenilor ar putea dispărea.

 

 

Adauga comentariu