În statistici eroi, pe stradă vai de noi!

Cam în acest mod percepe mehedințeanul realitatea când vine vorba de siguranța sa pe străzile din municipiile, orașele și comunele județului nostru. Dacă în  bilanțuri și analizele IPJ Mehedinți, totul este roz, iar comandanții instituției se laudă că infracționalitatea la nivelul județului a scăzut,  în viața de zi cu zi , realitatea în cartierele Severinului și pe tot cuprinsul județului nostru este cu totul alta.   

Dacă în ultimul bilant pe anul 2018,  conducerea IPJ Mehedinți ne spunea că infracționalitatea pe raza judetului Mehedinti a scăzut, faptele infracționale petrecute în stradă pe raza municipiului Turnu-Severin și în comunele județului par să dovedească exact contrariul. Într-un oras cu peste 7% somaj  si cu o industrie pusă pe butuci  în cartierele sărace ale Severinului și pe cuprinsul județului nostru a trăi periculos este un mod de viață. Cu peste 700 de politisti, 500 de jandarmi si 100 de politiști locali, autoritătile din instituțiile de forță din județul Mehedinti nu reușesc să țină sub control infracționalitatea și să asigure un grad de protecție normal pentru cetățenii județului, care sunt din ce în ce mai timorați de grupurile infracționale din municipiile și comunele județului. Plecările masive din instituțiile  de ordine publică din ultimii doi ani au paralizat efectiv structuri întregi din toate instituțiile Ministerului Afacerilor Interne de la nivel județean de a căror existență nici măcar nu se mai aude sau  vorbește în comunicatele transmise presei. Urmăriri, focuri de armă, consum de droguri, scandaluri, bătăi în plină stradă, înjunghieri, trafic cu țigări și alcool, taximetrie la negru, curse ilegale de mașini, tâlhării, furturi de animale și din locuințe: aceasta este doar o mică parte din  paleta infracțională existentă  cu care se confruntă oamenii legii din  municipiile și comunele județului nostru.

Deși știm că unitătile Ministerului Afacerilor Interne au structuri de informatii, de analiza a informatiilor si de interventie pentru combaterea infracțiunilor stradale, există, în municipiul Turnu Severin, cateva locuri în care nu ti-ai dori, ca cetățean, sa te afli la lasarea întunericului. Și fiindcă l-am văzut pe inspectorul șef al IPJ Mehedinți în dispozitivul de ordine publică cu ocazia vizitei prim-ministrului Viorica Dăncilă în Mehedinți, noi, cei de la  Ziarul de Mehedinți sperăm sa-l vedem pe acesta și în dispozitivul de ordine publică, verificându-și subordonații și  acordând aceiași atenție și grijă deosebită  și pentru siguranța cetățeanului  simplu. Nu suntem experți în munca de poliție, dar  fiindcă suntem cetățeni ai acestui oraș și ne pasă de siguranța noastră, a severinenilor și mehedințenilor credem că dacă autoritățile de asigurare a ordinii publice nu vor lua măsuri imediate, nu va mai dura mult și infracționalitatea pe raza județului Mehedinți nu va mai putea fi ținută sub control.

Sunt câteva locuri în Severin în care trebuie să fii atent pe unde mergi la căderea întunericului!  Una dintre ele se afă în cartierul Crihala în zona străzii Crișan cu Splaiul Mihai Viteazul și în zona restaurantului Dunărea. Aici întâlnești lumea pestriță a  traficanților de țigări, a vânzătorilor de joint-uri, a schimbătorilor de valută si a găștilor de cartier care creează  frecvent scandaluri. În urma cu un câteva luni, în urma unei altercații,  o sală de jocuri a fost  distrusă de un grup de tineri recalcitranti, scandalul continuând în secția de primiri-urgențe a Spitalului Județean Drobeta Turnu Severin. Și la ștrandul aflat în vecinătatea  bazinului de înot, la sfârșitul fiecărei săptămâni, câteva grupuri de etnie romă provoacă frecvent scandaluri, patronii acestei societăți comerciale fiind exasperați de acțiunea tardivă a poliției și de faptul că afacerea le va fi pusă pe butuci.

Locuri unde se adună fauna pestriță a Severinului și legea o fac găștile de cartier din municipiul Turnu Severin se află și în cartierul CET Nord și zona Kiseleff-Podul Gruii. Sunt locuri periculoase, unde îsi fac veacul taximetristii ilegali, mardeiași, scandalagii, traficanții de tigari si alcool practicanții jocurilor  de noroc sau proxeneți, locuitorii cartierelor respective fiind nevoiți să evite și să ocolească aceste zone periculoase. Acum câteva zile, un pensionar a înjunghiat o femeie în cartierul CET-NORD, iar în cartierul Schela Cladovei, în urma unei altercații sângeroase, mai multe personae au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Și la ieșirea din municipiului Turnu-Severin, spre localitatea Breznița, viața este trăită periculos. Pas cu pas, zona intră sub controlul recuperatorilor, traficanților de țigări și droguri din localitatea Breznița, una din comunele cu cea mai mare infracționalitate din județ. În urmă cu două săptămâni, într-o încăierare între un grup infracțional din această localitate și altul din Craiova, 10 persoane au fost reținute pentru 24 de ore pentru loviri și alte violențe.

Dacă credeti că, în centrul municipiului, este liniște, vă înșelați. Aici, cumpărătorii  si comerciantii legali sunt, efectiv, intimidați  de taximetriștii ilegali, traficanții de tigari si alcool sau de vânzătorii ambulanți de orice tip de produse,  totul  petrecându-se în Piața Mircea chiar în ușa  biroului  de poliție al pieței. Numai acum câteva zile, 7 persoane au fost reținute pentru provocarea unui scandal monstru care s-a lăsat cu distrugeri si internari in spital.

În sudul județului, starea infracțională este la cote și mai crescute. Desfințarea posturilor comunale a dat frâu liber persoanelor certate cu legea, în urmă cu câteva săptămâni polițiștii mehedințeni folosind focuri de armă într-o acțiune de urmărire și reținere a unui conducator auto care nu a oprit la semnalul agenților rutieri.  În sate și comune ca Burila Mică, Jiana, Gîrla Mare, Vrata, Salcia, Dănceu și rudăria din Pătulele, scandalurile și furturile se țin lanț și sunt la ordinea zilei.. De exemplu în localitatea Dănceu, însuși primarul a intrat în conflict cu mai multe grupuri de etnie romă, polițiștii intervenind pentru aplanarea conflictelor de cel puțin trei ori în ultimele luni. În comune ca Burila Mică, Gârla Mare, Dănceu sau Bălăcița, unde există comunități mari de cetățeni de etnie romă, traficul de persoane cu minori duși la cerșit sau pentru practicarea prostituției este omniprezent.

Iar de Strehaia, raiul evazioniștilor fiscali, a auzit toată România. Un fost polițist judiciarist, cu peste 30 de ani vechime în munca de poliție ne spunea că profesia de polițist înseamnă, în primul rând, vocație apoi inteligență, informatie, profesionalism, preventie și empatie  față de toți cetățenii de bună credință.  Nu aroganță, nu indiferență, nu persiflare, nu program de 8 ore, nu pactizarea cu infractorul. Mereu, infractorii vor fi cu un pas înaintea oamenilor legii. Dacă polițiștii nu vor putea controla strada, lupta cu infracționalitatea va fi pierdută. De multe ori, viața și siguranța mehedințenilor depinde de timpul și modul de reactie al oamenilor legii din toate structurile Ministerului Afacerilor Interne.  Datoria  șefilor de structuri este aceea să-i pregătească din punct de vedere profesional, să-i controleze  în timpul serviciului cât mai des posibil și să-i oblige să se pregătească fizic permanent, mai ales acum, cand majoritatea polițiștilor aflați în structuri au făcut școala pe repede înainte, ne-a mai spus fostul ofițer judiciarist.

Adauga comentariu