Rocada Mehedinți-Gorj lasă în beznă Poliția din Mehedinți! Daniel Fețanu, polițistul aflat în conflict de interese și acuzat într-un scandal sexual, direct în fruntea IPJ!

În 11 aprilie 2019, IPJ Mehedinți își schimba brusc conducerea, în urma unei ședințe-fulger a unui reprezentant al IGPR, trimis direct de la minister. Era ziua în care înceta mandatul de împuternicire al comisarului-şef Lucian Remus Luca, cel care mai avea fix trei săptămâni la când îi expira împuternicirea la comanda Poliției din Mehedinți. Aveam să aflăm (mai târziu, ce-i drept) că era și ziua în care porțile IPJ începeau să se închidă ușor, dar sigur opiniei publice. 

În locul lui Luca, era numit în funcție (tot ca interimar), comisarul-șef Daniel Fețanu, cel care, până atunci, ocupase funcția de adjunct al şefului IPJ Gorj. Pentru opinia publică, cel puțin aparent, mișcarea a fost o supriză. Era înlăturat, fără nicio explicație, actualul șef al IPJ, iar locul său nu era preluat de niciunul dintre adjuncți, aș acum era de așteptat. Comanda instituției era preluată de un gorjean, care, întâmplător sau nu, rămânsese fără funcția de conducere la care aspira, pentru că taman un mehedințean îi luase locul. Comisarul-șef, originar din Mehedinți, Decebal Drăghiea (de altfel, fiul prefectului de Mehedinți) câștigase concursul pentru funcția inspector-șef al IPJ Gorj. Așa că persectivele s-au lărgit, iar Daniel Fețanu a fost relocat la Mehedinți. 

 

Într-o primă fază, toată lumea l-a primit pe Fețanu cum nu se putea mai bine: și colegii (pardon: subalternii) și presa. Părea un tânăr de perspectivă, care avea să continue ce se începuse bun la IPJ. Însă minunile au întârziat să apară, așa că visul frumos s-a spulberat. Ceea ce reușise, în câteva luni,  fostul inspector Luca să pună în ordine, a reușit, în câteva zile, noul șef de la IPJ să bulverseze. Sunt două aspecte pe care nu am avut cum să le remarc de la venirea lui Fețanu în Mehedinți. Primul și cel cu care mă intersectez este cel legat de relația cu mass-media. Pe buletinele informative transmise către presă, ajung doar furturi minore și sancțiuni în trafic, pentru că șeful poliției nu aprobă altfel de informații. De ce să dea rău, în fața opiniei publice, conducerea IPJ? Mai bine se lasă impresia că toate-s roz și că nimic rău nu se întâmplă în Mehedinți. Violențe și violuri? Eclus! Mehedințiul pare, sub conducerea lui Fețanu, raiul pe pământ. Știm cu toții că astfel de incidente se petrec (destul de rar, ce-i drept), doar că accesul presei către ele este retezat din fașă. În felul acesta, șeful IPJ-ului crează impresia opiniei publice că gestionează cum nu se poate mai bine situația și că totul este ținut sub control! Cel de-al doilea aspect face referire la modul în care s-au acordat salariile de excelență către angajații instituției. Dacă, pe timpul lui Luca, lucurile păreau că se îndreaptă în direcția corectă și aceste sume erau încaste chiar de cei care merită, acum situația se apropie de dictatura pe care o lăsase alt fost conducător al IPJ: fostul inspector Oprița. La fel ca pe timpul lui Oprița, și pe vremea lui Fețanu, dictatura se instalează încet, dar sigur.

Și acum urmează esențialul: cine este comisarul-șef Daniel Fețanu? Inspectorul nostru are 40 de ani și și-a început cariera ca ofiţer operativ în cadrul Serviciului Resurse Umane de la I.P.J. Gorj, în anul 2002. Rapid, a făcut pași în carieră, până când, în 2011, a fost avansat ca şef al Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. Gorj, poziție din care a fost catapultat în postura de împuternicit adjunct al şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj. Șeful de la «Mascați», așa cum este cunoscut în județul originar, a avut parte (după cum subliniază presa gorjeană) de o ascensiune fulminantă în carieră și a avansat rapid de la un grad la altul. Așa am ajuns ca astăzi să avem un ditamai comisarul-șef în fruntea poliției mehedințene! Noroc cu Gorjul ăsta! Altfel, ce ne-am fi făcut noi, bieții mehedințeni? Sigur Mehedințiul nu ar fi putut găsi un polițist atât de capabil încât să ocupe un fotoliu atât de confortabil precum cel de la IPJ!

Dincolo de ascensiunea profesională rapidă, extinzând căutările, aflăm (tot din presa gorjeană) că o bună bucată de vreme, Fețanu s-a aflat în conflict de interese, pe vremea în care, încă, își desfășura activitatea în județul învecninat.  De altfel, cazul gorjeanului nostru a fost preluat de site-ul specializat în achete www.anchetespeciale.ro, care surprindea fericirea familiei Fețanu: distinsul domn: adjunct la IPJ Gorj și soția sa, Delia, angajată a Serviciului Judeţean Anticorupţie Gorj. Asta da potrivire și nimerire! Mai rar vezi așa ceva!

„Comisarul de poliţie Feţanu Daniel îndeplineşte atribuţiile funcţiei de adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj. Soţia lui Feţeanu, inspector de poliţie Delia Simona Feţeanu, îşi desfăşoară activitatea la Serviciul Judeţean Anticorupţie Gorj din cadrul DGA de la data de 01.11.2007 pe linie de muncă prevenire şi relaţii cu publicul. Referitor la acest aspect, fostul şef al DGA, chestorul Arion Ţigănaşu ne-a declarat: <<Şi ce să le facă acum, să-i dea afară? S-or fi căsătorit de dinainte, când nu erau în aceste poziţii>>”, se arată într-un articol publicat pe www.anchetespeciale.ro.

Mergem mai departe. Alt episod, alt scandal legat de numele lui Daniel Fețanu. Site-ul www.channel28news.com surprindea un alt aspect al carierei inspectorului nostru: un scandal de natură sexuală.

“Fosta sefa a Politiei Rutiere din Mun. Tg Jiu a declarat pentru o televiziune locala, in lacrimi cum a fost supusa de mai marii din Politia Gorj, la fapte de natura sexuala. Aceasta a declarat cum cms. sef Feteanu Daniel i-a propus sa intretina relatii sexuale cu acesta pentru obtinerea postului de SEF al BIROULUI RUTIER din Mun. Tg Jiu.”, relata în online www.channel28news.com.

Ancheta jurnalistică a fost rapid abandonată, nu se știu știu cauzele, îmsă presa a lăsat la o parte subiectul.

Acum, am ajuns și la capitolul referitor la averea inspectorului-șef de la IPJ Mehedinți. Și aici a cam fost bătaie de cap, căci Fețanu nu a catadicsit să afișeze pe site-ul instituției declarația de avere. Așa că tot în presă am căutat! Și am și găsit, însă doar veniturile pe 2018. Declarația sa de avere din 2019 nici măcar nu există! Anul precedent, conform cotidianului www.jurnalulolteniei.ro, “Fețanu are patru terenuri obținute prin cumpărare de-a lungul anilor, unele agricole, altele intravilane, respectiv 5000 mp, 2500 mp, 2565 mp și 2655 mp. Nici la capitolul clădiri nu stă rău polițistul, are 3 clădiri, mai exact o casă de locuit de 120 mp, un apartament de 52 mp și o ,,anexă” de 55 mp posibil casă de vacanță. Comisarul șef Fețanu are în proprietate două mașini, o Dacia Logan an fabricație 2005 și un autoturism marca Volvo, an fabricație 2012. Polițistul susține că nu are tablouri de valoare, aur și bijuterii și nici bani deoparte în bănci sau în casă. În schimb are datorii cu carul. Concret este vorba de trei credite, două la CEK Bank , unul de 142.000 de lei și altul de 93.000 de lei și al treilea de 40.000 de lei la BRD.”, suprindea publicația online.

Acum că ne-am lămurit cine este cel care conduce poliția din Mehedinți, să vedem și ce a făcut comisarul-șef Daniel Fețanu de la venirea în județul nostru. Ca orice nou-venit, Fețanu a fost primit cu căldură de ceilalți șefi ai structurilor MAI, să nu se simtă străin de ce se petrece în Mehedinți. Viața socială pare să înflorească, în felul acesta, de la o zi la alta. Felicitările noastre! Însă ce facem cu cariera? Aaaa....da! Uitasem, o punem puțin pe pauză, pentru că prioritar este concediul. Venit în instituție pe data de 11 aprilie, Fețanu a considerat că cel mai nimerit este să plece, câteva săptămâni, în concediu. Nimic de zis: dreptul omului! Însă ce a rămas în urma sa, lasă de dorit. Relația cu presa este, pur și simplu, paralizată. Motivul este legat de faptul că purtătorul de cuvânt este, la rândul lui, în concediu, iar bravul nostru inspector-șef a reușit performanța de a ne oferi, în doar 24 de ore, trei numere de telefon pe care le putem apela pentru a cere informații de interes public. Doar că: ghinion! Nimeni nu răspunde! Iar dacă avem, totuși norocul ca cineva să răspundă, prea mare ar fi pretenția noastră să și obținem informația pentru care am sunat! Și ca să fie treaba-treabă, într-un final, ni s-a oferit drept număr de contact un telefon fix. Întreb și eu: dacă doamna șef de cabinet părăsește biroul, ia și fixul după dumneaei? Sau ce se întâmplă după ora 16, când programul doamnei, oficial, se încheie? Da, și aici ar exista un răspuns: apelăm tot la purtătorul de cuvânt oficial al instituției, care, deși în concediu, ne este mult mai de folos decât distinsele doamne de la capătul celălalt al receptorului de la IPJ. Las’ că-i bine și așa...cel puțin pentru unii! Noi, presa, putem să ne informăm și din alte părți, purtătorul de cuvânt poate să își strice concediul, iar doamnele pot sta liniștite la birouri fără să fie derenjate. Viața curge mai deprte, chiar și în condițiile astea!

Acum, la final de articol, nu îmi rămâne decât să îi urez bun-venit, în Mehedinți, inspectorului Daniel Fețanu și să o țină tot așa! IPJ tot pe bulevarul Carol rămâne, iar lucurrile tot din inerție vor merge la poliția Mehedinți.

 

sursa info: www.channel28news.com/ www.jurnalulolteniei.ro/  www.anchetespeciale.ro.

sursa foto: Facebook/Pandurul/Gorjeanul 

 

 

Adauga comentariu