Raftul cu cărți în aer liber: ideea ingenioasă prinde contur și la Severin.

Într-o lume tot mai agitată, în care tehnologia prinde din ce în ce mai mult teren, se conturează și la Severin conceptul de bibliotecă în aer liber. Astfel, pe cocheta stradă din centrul orașului, la distanță de multele terase, ce au invadat zona, severinenii vor găsi, de astăzi, un raft cu cărți. Oricine este invitat să ia și să lase aici o carte.

“Începând de astăzi, toți severinenii care sunt în trecere prin parcul central de la fântâna cinetică au posibilitatea de a împrumuta o carte din prima bibliotecă în aer liber din Drobeta Turnu Severin. Obiectivul a fost realizat din resurse proprii, intenția mea fiind aceea de a extinde proiectul în toate parcurile din oraș în situația în care oamenii apreciază această inițiativă. Mini-biblioteci în aer liber există de ceva timp în orașe conduse de primari liberali, cum ar fi Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și altele. Cărțile vor putea fi citite pe loc sau vor putea fi împrumutate acasă, condiția fiind ca ele să fie aduse înapoi sau să fie înlocuite cu alte cărti.  Oricine va dori să doneze cărți pentru această mini-bibliotecă o va putea face lăsându-le în căsuța din parc”,  declară inițiatorul proiectului, viceprimarul Daniel Cîrjan.

Mini-bibliotecile în aer liber sunt o veritabilă alternativă pentru bibliotecile clasice, în care nu mai ești nevoit să îți înregistrezi numele, totul se petrece în anonimat. Avantajul este că nu mai pierzi timp cu formalitățile. Astfel de proiecte s-au dovedit a fi un real succes în marile orașe ale lumii, iar încet-încet, au prins contur și în România.

“Prin acest proiect, îmi doresc să încurajez lectura în aer liber, în spațiile publice, să promovez o atitudine responsabilă față de bunurile folosite în comun și, totodată, să încurajez schimbul de cărți între oameni. Așadar, bunicii care se plimbă prin parcul central, părinții care vin cu copiii în zona centrală și chiar cei mici, vor avea cititul unei cărți ca alternativă să își petreacă timpul liber.”, mai spune Daniel Cîrjan, cel care îi invită pe severineni să fie parte din acest proiect inedit pentru urbea noastră.

Primul pas a fost făcut. Acum depinde de noi, severinenii, cum vom contribui la menținerea acestui proiect și mai important: la dezvoltarea lui. Pentru orașul nostru, este un proiect îndrăzneț, pornind și de la faptul că multe dintre obiectivele din oraș au fost vandalizate în repetate rânduri. Rămâne de văzut cum va înțelege comunitatea să pună în valoare ceea ce alte orașe au de ani de zile.

 

 

Adauga comentariu