Primăria Severin anunță că a găsit soluția pentru asigurarea căldurii. Cât va costa noua centrală și când va fi construită?

Administrația locală severineană anunță că a identifficat soluția tehnică pentru asigurarea căldurii în case, dar și modalitățile de finațare. Se va construi o nouă centrală, ori în locul în care și Alfa Ground începuse construcția, ori lângă Combinatul de Hârtie și Celuloză, pe un teren al primăriei. Anul acesta, se va merge tot va varinta clasică: aceea a asigurării agentului termic de la fostul RAAN, prin închirierea instalațiilor.

„Cea mai mare problemă a municipiului Drobeta Turnu-Severin este asigurarea agentului termic, pentru încălzirea orașului. Severinul mai are aproximativ 30 000 de abonați la sistemul centralizat și de trei ani, de când am devenit primar, în fiecare iarnă, ne confrumtăm cu problema asigurării agentului termic. Astăzi, pot să vă spun că, după un an și ceva din momentul în care s-a terminat acel proces cu firma care a avut, la un moment dat, posibilitatea să facă o centrală termică în Drobeta Turnu-Severin, avem o soluție pentru încăzirea orașului. Au fost niște pași obligatorii pe care a trebuit să îi facem: refacerea strategiei de încălzire a orașului, studiul de fezabilitate, iar în acest moment, soluția pentru încăzirea orașului o constituie construirea unei centrale termice în cogenereare de înaltă eficiență, care să asigure atât agentul termic cât și apa caldă pe timpul verii, o centrală care să și producă, în același timp, curent electric, în ideea de a avea și un preț la gigacalorie mai ieftin. Este un proiect care să ne permită să accesăm fonduri europene. Se propune constuirea unei centrale care să aibă opt motare termice, 4,4 megavați, 3 cazane de apă fierbinte (unul de 30 gigacalorii pe oră, unul de 20, uinul de 10), un cazan de apă fierbinte (CAF) de 30 Gcal/h, un cazan de apă fierbinte (CAF) de 20 Gcal/h și unul (CAF) de 10 Gcal/h. Acest proiect atrage după sine tot ce înseamnă accesul la utilități. Vom avea prins, în construirea acestei centrale, acceasul la inelul de distribuție agent termic, aducțiunea cu gaze, apă, canal, construcții. Întreaga  valoare a acestei construcții se duce la 50 milioane euro, fără TVA/59 milioane euro cu TVA. Noi preconizăm un preț al gigacaloriei undeva la 250 lei. Avem două forme de finanțare: una prin fonduri de la Guvern (85% bani asigurați de la statul român, iar restul de 15 asigurați de noi, primăria) și pe fonduri europene (pe decarbonificare), unde UE dă 70% iar primăria vine cu 30%. Luăm în calcul ambele variante. Primul pas va fi acela al aprobării, în ședință de consiliu local de astăzi, studiului de fezabilitate.”, declară edilul severinean Marius Screciu.

Până în sezonul rece 202-2021, pentru care își fac planuri autoritățile, trebuie să trecem și peste iarna 2019-2020, atunci când va trebuie să ne confruntăm cu alte obstacole. Anul trecut, s-a făcut un împrumut de 4 900 tone de păcură, împrumut pe care administrația locală va trebui să îl achite până în data de 31 octombrie.

 

Adauga comentariu