Marius Screciu: „La o primărie ca cea a Severinului, problemele nu se termină niciodată”. Primarul severinean, despre provocările funcției!

Astăzi, am ales dialogul cu primarul severinean Marius Screciu, care ne vorbește despre provocările funcției de primar, dar și despre reușitele și obstacolele de la primărie.

Începuturile. Cum v-ați orientat către politică și, mai apoi, către administrație?

"Către politică m-am orientat întâmplător. În anul 2001, m-am întors în Drobeta Turnu-Severin, după 11 ani în care am fost plecat în Târgu-Jiu și mai apoi în București, cu facultatea și mi s-a propus, la vremea respectivă, să intru în politică și să merg la Direcția Județeană de Sport. Fiind profesor de sport, mi s-a părut o propunere interesantă, însă nu mă așteptam să mă acapareze atât de mult politica. Interesat de administrația publică, am devenit la 3-4 ani după ce am intrat în politică, pornind de la interesul meu pentru sport și de la ideea că am construit mult în acest domeniu. Am ajuns să lucrez, efectiv, în administrație (în calitate de consilier local) din 2008. Mi-am dorit să fiu primar pentru că este vârful la nivelul unei administrații locale și sunt conștient că așa pot sprijini comunitatea. Eu m-am întors în oraș după 11 ani și, pentru mine, viitorul înseamnă Drobeta Turnu-Severin. Nu îmi doresc să plec din Severin. Dacă, cumva, pe viitor, voi fi nevoit să plec din acest oraș, o voi face pentru o perioadă scurtă, dar sufletește simt că aparțin acestei comunități. Mulți dintre oamenii din jurul nostru au idei, se gândesc la tot felul de soluții pentru problemele comunității, dar totuși nu vor să își asume responsabilitatea de intra în politică. Spun ”în politică”, pentru că, în acest moment, România este condusă din punct de vedere politic. Cei mai mulți vorbesc de pe margine și nu vor să se implice. Eu am ales să mă implic, să caut soluții pentru Severin, pentru severineni. Îmi place ce fac, iubesc orașul acesta și oamenii care îl compun. Funcția de primar este o imensă provocare. Sunt 100 000 de oameni, conform ultimului recensământ. Cu siguranță, sunt mai puțini, la momentul la care vorbim, dar sunt și mulți care stau doar o perioadă aici. Funcția aceasta aduce probleme, dar și provocări zilnice. Orașul este ca un stup de albine, cu provocări și probleme, dar poziția de primar își aduce și satisfacții, pentru că vii cu soluții pentru problemele comunității, cu alternative acolo unde este nevoie, pentru că te implici și lași ceva în urma ta."

Preluarea mandatului de primar. Problemele găsite în instituție.

"Indiferent cine vine la primărie, va găsi și lucruri bune și lucruri mai puțin bune, pentru că problemele nu se termină niciodată. Într-o primărie de o asemnea anvergură, nu vei reuși niociodată să spui că problemele se termină. Lucrurile bune le iei ca atare, lucrurile mai puțin bune trebuie să ți le asumi. Două lucruri lăsate de vechea administrație mi-au dat, să zic așa, bătăi de cap: termoficarea și extinderea rețelei de gaz. Sunt două lucruri majore, pe care consider că sunt aproape să le rezolv. Există un proiect pe care, începând din această toamnă-iarnă, îl vom aplica. Chiar dacă nu voi mai fi primar, cel care va veni după mine, va avea în minus aceste probleme. Restul sunt lucuri pe care le poți pune la punct mai cu ușurință."

Împliniri și proiecte care încă nu au prins contur

"Cred că puteam face mai multe, dar din programul meu pentru primăria Drobeta Turnu-Severin, parcul industrial este proiectul care nu este realizabil într-o perioadă scurtă. Parcul indiustrial nu am putut să îl realizez din două motive: din lipsa unui teren și pentru că, efectiv, nu vin firme în Drobeta Turnu-Severin să învestească. Poate pare paradoxal, dar lipsa forței de muncă împiedică aceste firme să vină. Lipsa forței de muncă e o mare problemă în Severin. La nivelul municipiului, șomajul este sub 2%, ceea ce e foarte puțin, pentru cineva care și-ar dori să vină să facă o fabrică unde să angajeze, spre exemplu, 1 000 de persoane. Fabrica de la marginea orașului aduce oameni, cu microbuzele, din tot județul. Fiind un județ mic, din punct de vedere al numărului de locuitori, probabilitatea de a găsi rapid forță de muncă calificată este foarte mică. În Severin și, în gereral vorbind, în Mehedinți, nu lipsa locurilor de muncă e problema, ci  plata muncii, care este destul de mică raportat, spre exemplu, la Timișoara, Arad. În ceea ce privește portul, sunt aproape de a rezolva această problemă. Am trecut de jumătatea drumului, sper să îl preluăm până la sfârștul anului. Mi-am aplecat atenția, cu precădere, asupra cartierelor mărginașe și am încercat să ofer condiții decente și oamenilor de aici."

Atmosfera din consiliul local

"Eu nu aș vrea să fie două tabere în consiliul local. Trei ani de zile, nu a existat aproape nicio ceartă, a existat consens și așa este cel mai bine pentru comunitate. Ce însemna să ne certăm și să nu trecem proiectele, doar din orgolii politice, sau pentru a ieși unul în față? În momentul acesta, sper să găsim înțelepciunea necesară (și noi și cei de la PNL) să rămânem așa cum am fost până acum, pentru a face bine cetățenilor, Trebuie să dăm dovadă de înelepciune, maturitate și responsabitate, pentru a lucra pentru cetățeni. Mai avem 9 luni până la finalul mandatului. Dacă în trei ani ne-am înțeles, trebuie să ne înțelegem în continuare. Niciun proiect al colegilor liberali nu a fost respins. Nici noi nu am avut probleme din partea lor."

Perspective

"Îmi doresc încă un mandat de primar, pentru că sunt investiții pe care le-am început și vreau să le termin. Sunt lucururi pe care încă nu le-am început, dar pentru care există strategii și vreau să le putem duce la sfârșit. Eu zic că două mandate sunt de ajuns pentru cineva care vrea să facă ceva. Dacă în două mandate,  nu reușești să faci ceva, al treilea nu își are rostul. Plus că opt ani sunt de ajuns pentru a sta într-o funcție. Când treci de acești opt ani, e dificil să mai ai viziune, energie și entuziasm pentru a face ceva concret. Sunt, însă, și primari care trec de două mandate și reușesc să facă operformanță."

Timp liber petrecut cu familia

"Rămâne din ce în ce în ce mai puțin timp liber. În perioada următoare, vor veni două rânduri de alegeri: cele prezidențiale și cele locale. Pentru familie, rămâne timp mai puțin. Am reușit, totuși, vara aceasta, să merg cu familia în două concedii: unul de 7 zile și altul de 4 zile. Am doi copii relativ mici (16 și 11 ani), care locuiesc cu mine și o fată de 19 ani, care locuiește în altă țară. Este un lucru pe care ți-l asumi atunci când alegi o astfel de carieră: rămâne tot mai puțin timp pentru familie. Familia este baza oricărei persoane cu capul pe umeri și cu picioarele pe pământ, dar cu toate acestea ei sunt primii sacrificați, atunci când te implici în ceea ce înseamnă problemele comunității. Sunt sunat și la 11 noaptea și la 2 sau chiar la 5 dimineața. Asta presupune asumarea unei responsabilități pentru 100 000 de oameni și funcția de primar."

Adauga comentariu