“Mafia silvică” lovește din nou. Acuzații grave la adresa instituțiilor silvice!

Portalul “STOP Defrișărilor” aduce, în atenția publică, o mai veche problemă a sistemului silvic din România: aceea legată de defrișările masive și ilegale, în același timp, petrecute în țară. O astfel de situație a apărut, în ultima perioadă, și în Mehedinți.

“Acesta este noul drum de TAF realizat ilegal de către firma Alpha Construct, în Munții Mehedinți din Valea Coșuștea, cu acordul grupului infracțional organizat din ocolul silvic Tarnița, Directia Silvica Mehedinti - RNP Romsilva din Regia Nationala a Padurilor - Romsilva! Fotografia este foarte recentă! Acest drum s-a realizat ilegal, trece peste proprietăți private, este făcut fără avizul administrației ariei protejate Geoparc Platoul Mehedinti și fără evaluare adecvată și acord de mediu de la APM, conform legii și procedurilor proiectelor cu impact mare din siturile Natura 2000! Din informațiile primite, astăzi firma a ajuns la lapiezurile protejate, care formează un perete de calcar pe versantul sudic al pădurii Făget de pe Pietrele Albe și a adus un buldozer cu picamer, cu care a început să spargă complet ilegal acest perete din calcar, o formă de relief carstic protejat de Geoparc! Este incredibil tupeul infracțional la care s-a ajuns, la un nivel nemaîntâlnit până acum, al angajaților unei instituții de stat (RNP Romsilva), care, între timp, a ajuns un adevărat stat în stat, pentru care respectarea legilor a devenit un lucru opțional și care au fost anunțață și avertizați că acționează încălcând legea construind acest drum! În plus toate actele de punere în valoare din această pădure sunt în litigiu, fiind contestate în instanță în Dosarul 8004/3/2019 de la Tribunalul București! Toate exploatările din u.a. 32A, 34, 36A, 36B și 37 din UP V OS Tarnița sunt în prezent contestate în instanță și în litigiu! Iar acest lucru se întâmplă din cauza statului aflat în disoluție, a inacțiunii, indiferenței și incompetenței instituțiilor de stat plătite din bani publici și care au fost deja sesizate toate asupra acestor ilegalități, dar nu au făcut nimic până în prezent!”, scriu cei de la portalul “STOP Defrișărilor”, pe pagina de socializare.

De asemenea, “STOP Defrișărilor” solicită și luarea unor măsurti în astfel de situații.

“Îl avertizăm public pe șeful ocolului silvic Tarnița, Roșianu Doru Cornel, precum și pe directorul Direcției Silvice Mehedinți, Sorin Nicolicioiu, că vor plăti în final nu doar cu demisia, ci și financiar sau penal pentru toate aceste ilegalități flagrante, comise cu un tupeu nemaivăzut până acum într-un stat de drept, membru UE și că tot acest grup infracțional organizat, care s-a format în județul Mehedinți, va fi destructurat în final! Solicităm conducerii Regia Nationala a Padurilor - Romsilva dispunerea unui control intern la Direcția Silvică Mehedinți și la ocoalele silvice Tarnița și Baia de Aramă, demiterea directorului Sorin Nicolicioiu și a tuturor funcționarilor silvici care acționează cu încălcarea legii și compromit imaginea Romsilva! Solicităm, de urgență, Gărzii de Mediu, Politiei Romane, Directiei Generale Anticoruptie, DNA - Direcției Naționale Anticorupție, Parchetului General, D.I.I.C.O.T, IGPR să intervină, urgent, să anchetareze acest caz de ilegalitate flagrantă, să dispună sancționarea penală a funcționarilor silvici, care au autorizat în mod ilegal realizarea drumului și oprirea lucrărilor și readuceerea terenului la starea inițială! Solicităm, de asemenea, administrației Geoparc Platoul Mehedinti, Consiliului Judetean Mehedinti, Primariei Isverna dispunerea de urgență a unor verificări pentru a identifica proprietățile private încălcate abuziv și de a opri și bloca această activitate ilegală în aria protejată pe care o administrează, înainte ca întreaga zonă să fie distrusă de mafia silvică!”, mai subliniază portalul.

 

sursa: Geoparc Platoul Mehedinti/Facebook

Adauga comentariu