Hub de Inovare pentru TINEri, un nou concept în Mehedinți!

Hub de Inovare pentru TINEri sau,  prescurtat,  HIT HUB: este ceea ce ne aduce în atenție Vasile Deac, un adevărat promoter al tot ceea ce înseamnă sprijin pentru tineri. Într-un dialog cu Ana-Maria Urziceanu, responsabilul de promovare de la HITHUB SEVERIN, aflăm care este menirea acestuia pe piața din orașul nostru.

Nu a fost lansat oficial , dar se pun la punct ultimele detalii pentru ca proiectul pregătit cu migală întrega vară  să fie prezentat severinenilor și să își înceapă activitățile  pentru care a fost gândit .  Ca să înțelegem ce își propune proiectul, ar trebui să definim noțiunea de HUB. Punct central sau nod de afaceri  sunt primii termeni  care au însoțit aceste idei de afaceri, Cei, care le-au inițiat, au inistitat însă pe latura socială a acestor locuri și atunci definiția mai corectă a unui HUB ar fi  aceea a unui buisness de comunitate. Un HUB este un loc în care se crează legături, unde se întâlnesc oameni cu experiențe diferite, din domenii diferite, dar cu concepții și obiective similare. Este locul în care se crează oportuntăți, se schimbă idei, se  promovează spiritul antreprenorial. Este un spațiu de socializare, în care se încurajează colaborarea și beneficiile reciproce între membrii comunității pe care o crează. Luând în calcul toate acestea, precum și o mare dorință de schimbare,  a apărut HITHUB SEVERIN .

Într-un oraș unde nu se întâmplă nimic de la sine, trebuie să faci din proprie inițiativă lucrurile să se întâmple. Asta pe de o parte, iar pe de altă parte, Drobeta Turnu Severin este un oraș care merită, iar tinerii de aici au nevoie de un loc în care să se transforme pe ei și lumea din jur. Asta a luat în considerare Vasile Deac, omul care a avut ideea HIT HUB-ului.

Cine îl cunoaște pe Vasile Deac, nu cred că se miră sau își pune prea multe întrebări. Profesor consilier al Centrului Județean de asistență Psihopedagogică Mehedinți, licențiat în sociologie și formator, manager de proiect și evaluator de competențe, după o activitate de peste 15 ani în consiliere și mediere derulată pentru companii private sau instituții publice și după o activitate de 20 de ani cu tinerii derulată în mediul ONG, Vasile Deac a realizat că este o oportunitate să dezvolte această afacere care să ajute tinerii să-și găsească un loc de muncă bine plătit și care să le aducă satisfacții personale și profesionale – prin corelarea serviciilor de consiliere, recrutare și mediere cu cele de formare profesională a viitorilor angajați.

În acest sens, a achiziționat o clădire în Turnu Severin de 530 mp utili în imediata apropiere (mai puțin de 100 m) de trei licee și de Universitatea din Craiova (Colegiul Universitar Severin) și, cu resurse proprii și un credit bancar a început renovarea acestei clădiri pentru a avea ca funcționalitate un HUB pentru tineri, HUB care să ofere următoarele facilități:

-Un bistro cu specific tineret (la parter va funcționa Abstract Bistro – cafea, servit masa, organizat evenimente);
-Un centru de afaceri pentru organizarea de conferințe, seminarii și pentru închirierea de spații pentru birouri;
-Un Hub de Inovare în care Tinerii să poată să beneficieze de servicii de formare profesională pe domenii cu căutare mare în piață dar și  de servicii care să-i pregătească pentru ocuparea unui loc de muncă și să le ofere legătura directă cu posibilii angajatori.

Vasile Deac știe că a miza pe educaţie reprezintă, astăzi, modalitatea prin care societăţile moderne îşi pot asigura dezvoltarea pe termen mediu şi lung. Este important să înveți tot timpul, să crezi  în schimbare și  într-o lume mai bună.

Tată a trei băieți: unul proaspăt student, unul elev în clasa a XII a și un ștrengar de clasa a III-a), a gândit Hub-ul având încredere în potențialul acestei generații de tineri din Severin. I-a văzut crescând și dezvoltându-se de-a lungul anilor, a văzut ce le lipsește, ce își doresc, unde greșesc și ce se poate face pentru ei. A înțeles că au nevoie de inițiative, de oameni care să îi ajute să facă față provocărilor de pe piața forței de muncă, să câștige mai bine, să găsească ceea ce caută, să înțeleagă procesul de luare a deciziilor ce ţin de dezvoltarea  profesională, să identifice oportunităţi de carieră.

De reținut este că HIT HUB și-a propus integrarea serviciilor de recrutare și plasare pe piața muncii cu cele de formare profesională a tinerilor. Nevoile la care răspunde afacerea sunt:

-Nevoia tinerilor care finalizează școala (în principal a celor care finalizează liceul fără bacalaureat) de a găsi un loc de muncă bine plătit potrivit pentru pregătirea și capacitatea de acumulare a fiecăruia – un loc de muncă cu potențial de a atrage satisfaciție personală și profesională;
-Nevoia companiilor din județ dar și din regiune (Craiova, Timișoara) de a găsi angajați formați pentru a se integra în muncă.

De ce să își îndrepte tinerii atenția către HIT HUB?

Vasile Deac pornește de la ideea că lucurile bune nu se întâmplă pur și simplu, ele se gândesc cu pași mici, se obțin cu efort, învățare continuă și pasiune. Se știe că tinerii, dacă au sprijin, resurse și un mediu adecvat, pot realiza lucruri cu impact în comunitatea lor. Lipsa încrederii, a culturii antreprenoriale, prezența modelelor nesănătoase în trend-urile din social-media și implicarea scăzută în acțiunile civice sunt probleme, pe care ne dorim să le rezolvăm la HITHUB, prin crearea de activități și evenimente diverse. Vom găzdui cursuri de dezvoltare personală, întâlniri cu oameni-model, teambuilding-uri,worshopuri, seminarii, conferințe. La HITHUB,  vom susține și proiectele care implică școala, elevii, părinții. Colaborarea este mai importantă decât competiția, așa că vom falicita accesul la un spaţiu creativ, atât pentru profesori și elevi, cât și pentru ONG-uri, autorități, cetățeni sau asociații. Insistăm pe idea că HITHUB își propune să creeze o comunitate, o rețea de oameni. El este  conceput ca un incubator, un cuptor în care ideile mici să se înmulțescă, oamenii, care vin aici, să fie din ce în ce mai mulți, iar proiectele lor să prindă contur. HITHUB este despre  OPORTUNITĂȚI și CURAJ, despre LA FEL și ALTFEL, despre  IDEI și VISE, despre PASIUNI și POVEȘTI, despre PRIETENI și TIMP de calitate.

ne povestește Ana Maria.

 

 

Adauga comentariu