“Hopa! A apărut o eroare.”! Top instituții de decor în Mehedinți, ai căror directori încasează salarii babane de la stat! Transparența și informațiile de interes public în instituțiile statului, o poveste de adormit copiii.

Rubrica de astăzi este depsre acele instituții ale județului, de care ne lovim doar tangențial și despre a căror activitate nu putem afla foarte multe, nici măcar dacă le luăm la puricat site-urile. Lipsa de transparență este cuvântul de ordine care pare să conducă aceste instituții.

Ba site-urile le sunt indisponibile, ba ne dau erori, Este și cazul Direcției Județene de Evidență a Populației Mehedinți. La un simplu click pe secțiunea “Contact”, ne apar câteva numere de telefon, iar mai în josul paginii un mesaj mai mult decât sugestiv: “Hopa! A apărut o eroare. Această pagină nu a încărcat corect Google Maps. Vedeți detaliile tehnice în consola JavaScript.”. Instituția se află în subordinea Consiliului Județean Mehedinți. Oricât ne-am chinui să aflăm cine conduce Evidența Populației Mehedinți, de pe site-ul cochet ale instituției ne este imposibil să găsim. Așadar, îi putem acorda o bilă neagră privind lipsa de transparență. 

Nici site-ul Casei Județene de Pensii Mehedinți nu este prea departe. Totuși aici, instituția catadicsește să ne comunice persoanele din conducere, însă ne enumeră doar care sunt atribuțiile acestora. Cât privește CV-ul sau declarațiile de avere sau de interese, acestea sunt de domeniul ștințifico-fantastic pentru CJP Mehedinți.

Mergem mai departe: Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mehedinți! Un site frumos, bine pus la punct în ceea ce privește serviciile oferite asiguraților sistemului de sănătate din Mehedinți, însă când accesăm secțiunea privitoare la cei care se află în executivul CJAS, regăsim câteva nume înșiruite și nimic mai mult! Nici experiență profesională, nici alte detalii!

O mare supriză ne oferă Direcția Județeană pentru Cultură Mehedinți, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii și despre a cărei activitate nimeni nu a auzit prea multe. Curioși din fire, noi, cei de la Ziarul de Mehedinți, am căutat pe Google site-ul instituției. Dar ce să vezi? Nici măcar nu există așa ceva! Despre cei care conduc Direcția nici nu se poate vorbi pentru  că nu pot fi identificați!

La Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți, ne confruntăm cu altă situație! Ne este pusă la dispoziție lista cu persoanele care fac parte din conducerea instituției, doar că lista nu prea este actualizată. Ca director executiv al DSVSA Mehedinți, ne este prezentată doamna Irina Zoican. Toate bune și frumoase, doar că noi, presa, anunțam venirea unui nou director în persoana lui Ionuț Mări, acum vreo două săptămâni. Așa da transparență!

Altă instituție: aceeași situație! Administrația Județeană a Finanțelor Publice Mehedinți ne indică conducerea instituției, doar că, fix ca la DSV, între timp, alt director ocupă acum postul cel mare de la Finanțe! Cei de la AJFP au pierdut din vedere faptul că și site-ul trebuie actualizat!

Site-ul Direcției de Sănătate Publică Mehedinți ne indică persoanele din conducerea instituției, însă și aici: același impediment! Nu avem nicio referință despre cine sunt aceste persoane care conduc instituția. Noi, presa, bineînțeles, îi cunoaștem, însă îi putem cataloga drept corigenți la capitolul transparența instituțională.

Aceeași situație și la AJPIS Mehedinți! Site-ul instituției ne arată cine sunt persoanele din conducere, însă nici aici nicio referință despre activitatea profesională a domniilor lor. Ce-i drept, însă, site-ul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Mehedinți ne oferă o supriză plăcută. Ne dă posibilitatea să îi și vedem pe cei care se află la cârma instituției, căci aceștia au pozele urcate pe site, unele dintre ele: chiar extrem de artistice și cochete!

Premiul pentru cel mai întortocheat site al vreunei instituții revine ITM Mehedinți, care, deși nu ne oferă prea multe date despre cine conduce instituția, reușește să ne bage în ceață de la primul click. Așa că mergem mai departe la următoare instituție publică din județ.

ISC, instituție despre care nu putem afla absolut nimic! Totul: deoarece, deși, oficial, regăsim pe sfântul Google, două site-uri ale Inspectoratului Județean în Construcții, niciunul nu poate fi accesat. Ambele ne oferă un mesaj mai mult decât sugestiv: „Acest site nu poate fi accesat. Verificați conexiunea la internet. Verifică toate cablurile și repornește routerele, modemurile sau alte dispozitive de rețea pe care le folosești.”. Așa că ne-am conformat! Am urmat toți pașii indicați și ghici ce? Am ajuns fix la același rezultat! Om fi noi cârcotași, însă ne-am plătit factura la internet. Poate dvs, cei de la ISC, ați pierdut din vedere să achitați și facturile pentru serviciile SEO.

La Oficiul Național al Registrului Comerțului Mehedinți, găsim altă situație: ne este adus la cunoștință cine se află la conducerea instituției atât la nivel național, cât și la nivel de filială județeană, însă atunci când căutăm referințe despre aceste persoane, găsim doar CV-ul doamnei director de la București. Despre conducerea de la Mehedinți, nicio vorbă!

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mehedinți ne oferă altă supriză: ne indică cu generozitate persoanele din conducerea instituției. Mai mult decât atât: există și rubrica în care putem accesa cv-urile acestor persoane. Mare fericire a fost pe capul nostru când am descoperit acest aspect, însă minunea nu a ținut mult. Când dăm click pe cv-ul conducerii OCPI, ne apare un mesaj absolut încântător: „Not Found”.

Așa că, dacă nu am obținut mare lucru nici aici, cântăm la altă masă, sau mai bine zis: la altă instituție. Direcția Silvică Mehedinți ne oferă un nou exemplu de site alandala, dar care ne menționează persoanele din conducere. Și atât: doar le menționează!

Astfel, directorii și directorașii instituțiilor publice nu fac altceva decât să ne arate că nu dau doi bani pe lege. Totul: în ciuda faptului că Agenția Națională de Integritate le cerea, imperios, funcționarilor publici, să publice pe site-urile instituțiilor, pe care le conduc, declarațiile de avere și pe cele de interese. În data de 29 mai, ANI publica pe site-ul instituției următorul mesaj:

“Având în vedere faptul că 15 iunie 2019 este o zi nelucrătoare (sâmbătă), în conformitate cu dispozițiile Noului Cod Civil, marți, 18 iunie 2019 este data limită în care persoanele prevăzute la art. 1, alin. (1) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pot depune declarațiile de avere și de interese anuale.”

Din 18 iunie și până în prezent, au trecut două luni, timp în care mai marii instituțiilor nici că și-au făcut probleme  de anunțurile ANI. Tot ce știu, aia fac. Luna trece, leafa merge că doar au susținere politică. Cine poate să le facă ceva într-un sistem în care o mână pe cealaltă se spală și ambele: picioarele?

Cu salarii de top și activitate de stat (pe scaun), directorii noștri nici nu se gândesc că ar putea îmbunătăți activitatea cu publicul. Cu site-uri de doi bani și de multe ori, cu angajați care nu catadicsesc să ofere mai multe informații decât site-urile (și atunci: în bătaie de joc), nu e de mirare că mehedințenii dau din colț în colț și că întreabă din vorbă în vorbă atunci când au nevoie să ajungă la o instituție publică a județului. Ziarul de Mehedinți va continua să prezinte modul în care înțeleg cei din conducerea instituțiilor deconcentrate ale statului să fie în slujba cetățeanului privind activitatea de relații cu publicul.

 

 

 

 

 

Adauga comentariu