Grevă japoneză la Hidrocentrala Porțile de Fier! Salariații sunt nemulțumiți de condițiile de muncă.

Sindicatul Portile de Fier, din cadrul Federatiei Nationala Mine Energie,  membru al CNS Cartel Alfa, anunta ca, incepand de astăzi, membrii de sindicat intra in greva japoneza.

„Am ales aceasta forma de protest pentru ca, spre deosebire de factorii de decizie din Hidroserv, Hidroelectrica si din Ministerul Energiei si Guvern, suntem constienti de importanta mentinerii in siguranta a instalatiilor  din centralel de la Portile de Fier, ca fiind cea mai importanta componenta a Sistemului Energetic National. Dorim, pe aceasta cale, sa tragem un semnal de alarma atat asupra starii precare a instalatiilor hidroenergetice din cadrul Hidroelectrica, dar si asupra modului in care sunt tratati cei care mentin prin munca lor functionarea in siguranta a acestora, salariatii din cadrul Hidroserv . Dorim sa informam opinia publica asupra situatiei reale dar si sa atragem atentia factorilor de raspundere, inclusiv a serviciilor de informatii, ca s-a ajuns la limita suportabilitatii. Consideram inadmisibil ca, in timp ce aceia, care de mai bine de 4 ani, sunt pe profit continuu, cei care aduc cel mai important aport la veniturile societatii,  sa aiba printre cele mai mici nivele de salarizare.  Si asta pentru ca, in mod total abuziv si ilegal, directorul societatii refuza sa acorde cresteri salariale pentru salariatii din Portile de Fier, desi a facut acest lucru pentru salariatii altor sectii, depasindu-se, in unele cazuri, chiar nivelul maxim de salarizare pentru diversi salariati. Mentionam ca, la ora actuala, salariatii direct productivi, cei care lucreaza, de cele mai multe ori, in conditii foarte grele de munca, au un salariu mediu situat mai aproape de venitul minim decat de cel mediu pe economie, adica circa 2300-2400 lei.  Si asta in timp ce salariile celor ce ne conduc, din Executiv se situeaza intre 12 -14.000 lei, la care se adauga sporuri de conducere. Sindicatul Portile de Fier, in numele membrilor sai de sindicat, solicita convocarea de urgenta a unei Comisii de Dialog Social la nivelul Ministerului Energiei, pentru a discuta problemele majore cu care se confrunta sectorul energetic, in particular cel hidroenergetic. Consecventi sindicalismului participativ, pe care l-am promovat continuu, Sindicatul Portile de Fier, este pregatit sa vina cu un set de solutii pe termen scurt si lung, care sa duca la rezolvarea situatiei si sa previna, in acelasi timp, posibile avarii in sistem si, implicit, pierderea independentei energetice a Romaniei.”, spune Cristinel Popescu, presedintele Sindicatui Portile de Fier.

Salariatii din Portile de Fier muncesc lunar peste norma legala, prestand lunar si ore suplimentare, lucrandu-se frecvent si sambata si duminica, fiind continuu, cu arma la picior la dispozitia beneficiarului Hidroelectrica. Din cauza unui management mai mult decat defectuos al conducerii executive de la Bucuresti, s-a ajuns la situatia in care, deseori, salariatii isi procura scule si materiale din fonduri proprii. Hidroserv este datoare salariatilor circa 22 milioane lei, adica circa 20 % din totalul datoriilor societatii, acestea fiind datorii inregistrate pana in anul 2016 la intrarea in insolventa. De asemenea, exista si datorii recente, din anul 2017, datorii ce, conform legii, trebuiau platite imediat salariatilor.

sursa foto: 1 Mhalert, 2-adevarul.ro, 3 Facebook, 4 stirile Kanal D

Adauga comentariu