Deputatul mehedințean Vlad Bontea: “Eu pot spune că sunt strehăian, iar ei sunt familia mea.”

Rubrica de astăzi este despre deputatul mehedințean Vlad Bontea, cel care a păstrat o relație vie cu județul și după plecarea în Parlament. Astăzi, ne povestește despre activitatea din Camera Deputaților și despre provocările profesiei.

De unde izvorăște chemarea pentru politică? În ce moment v-ați îndreptat atenția către mediul politic? De ce ați ales PSD?

"Cred că, mai mult, am fost condus către politică datorită interesului meu pentru a contribui la un mod de viață mai bun, pentru noi toți și pentru că îmi place să lucrez cu oameni și pentru oameni. Nu eu am ales politica, ea m-a ales pe mine și vreau să îi fac cinste. M-am implicat cu gândul să ajut, de principiu, cu ocazia campaniilor electorale, iar în timp, acest ajutor s-a dezvoltat în a candida pentru funcții în organizația orășenească Strehaia în anul 2009. Am făcut pași, iar în 2010, am fost ales Vicepreședinte în Organizația Județeană a Partidului Social-Democrat Mehedinți. De ce Partidul Social Democrat? Pentru că este despre oameni, cu asta mă identific și, practic, a venit ca o alegere naturală. Și pentru că are o echipă extraordinară, în cadrul căruia te poți dezvolta ca tânăr politician."

Înainte de mandatul de deputat, cum se îmbina cariera cu politica?

"Aici trebuie să fiu foarte clar: în acest moment, politica și cariera nu sunt două părți distincte ale vieții mele. În acest moment, îmi construiesc cariera politică. Da, poate părea ciudat, dar eu cred că  politica trebuie luată în serios și nu tratată ca un hobby sau ca o completare de conjunctură. Muncesc, mă dedic activității politice, atât în cadrul Parlamentului României, cât și în partid, în organizația din care fac parte, PSD Mehedinți. Consider că sunt foarte multe de făcut și nu poți să îți împarți energia și timpul construind o carieră și în timpul liber să cochetezi cu politica. Sau cel puțin, cei care aleg această cale, nu vor performa. Mai mult: cred că trebuie să ai o pregătire și experiență într-un anumit domeniu, care să te pună pe o direcție și să dea sens activității politice. Îi încurajez pe cei tineri, care vor să se implice în politică, să facă acest exercițiu. Dar să fie conștienți că, la un moment dat, trebuie să aleagă."

Ce presupune activitatea de deputat? Percepția unanimă nu cunoaște foarte multe detalii despre acest aspect: doar ce vede și aude la televizor.

"A fi deputat îți aduce multe satisfacții și multe provocări.  În primul rând, ești ales de cetățeni să îi repezinți, să le aperi înteresele și aceasat este o mare responsabilitate. În al doilea rând, ca politician, este o perioadă care te șlefuiește foarte bine. Practic, în Parlament, ești într-o continuă negociere și trebuie să fii atent la fiecare detaliu. Sunt foarte multe proiecte legislative pe care trebuie să lucrezi, în special în cadrul comisiilor de specialitate, eu făcând parte din Comisia de apărare națonală, ordine publică și siguranță națională. În același timp, trebuie să fii conectat la realitățile din teritoriu și să te întâlnești cu cei care te-au trimis în Parlamentul României, să le urmărești nevoile și să verifici impactul a ceea ce deja se implementeză. Activitatea de diplomație parlamentară este, la rândul ei, foarte importantă, iar pentru a o construi, trebuie să legi relații cu omologii, să găsești pârghiile necesare pentru a operaționaliza aceste relații și să identifici zonele unde poți lucra pentru a aduce beneficii mutuale. În mandatul meu de deputat, am interprins astfel de acțiuni, cu succes, mergând în țări precum Israel, Croația, Bosnia-Herțegovina, Republica Moldova sau primind delegații din toate colțurile lumii."

"De asemnea, ca deputat, vii cu inițiativele tale legislative care sunt o adevărată provocare. Parlamentul înseamnă și multe interese, partide parlamentare multe și diverse. Armonizarea acestor interese și convingerea colegilor să îți susțină proiectul, pentru că este necesar și va aduce plus valoare societății, este o întreagă aventură. Am să vă dau un exemplu: proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004, privind regimul armelor și munițiilor, prin care s-a realizat și transpunerea parțială a Directivei UE 2017/853 de modificare a Directivei 91/477 CEE a Consiliului privind controlul achiziționării și deținerii de arme. Amendamentele depuse au avut în vedere aspecte imperios necesare, care vizează combaterea utilizării necorespunzătoare a armelor de foc în scopuri criminale. Am muncit împreună cu structurile cu atribuții în acest domeniu pentru elaborarea celor 57 de amendamente, care au avut, ca linii directoare, principii care stau la baza siguranței cetățenilor. S-au actualizat măsurile necesare pentru instituirea unui control eficient în ceea ce privește achiziționarea și deținerea de arme și s-au instituit măsuri pentru consolidarea suplimentară a luptei împotriva traficului de arme de foc, urmărind o abordare coordonată și coerentă la nivelul UE. Au fost trei luni de muncă asiduă, dar satisfacția este pe măsură. Ceea ce vreau să transmit prin acest exemplu este faptul că orice rezultat obținut în Parlamentul României ascunde foarte multă muncă, dedicare și perseverență."

Provocările din Parlament

"Cea mai mare provocare din Parlamentul României a fost numirea ca Vicelider al Grupului PSD din Camera Deputaților. Eu, Vlad Bontea, deputat, primul mandat, ales să gestionez împreună cu o echipă minunată, activitatea colegilor deputați PSD. Acum este una din atribuții pe care o îndeplinesc cu mare placere, chiar dacă înseamnă foarte multă muncă. Dar la început presiunea este foarte mare. Să te coordonezi cu colegii, să parcurgi un volum foarte mare de proiecte legislative (în medie la fiecare ședință de plen, sunt peste 80 de proiecte normative), să nu îți neglijezi nici celelalte atribuții și proiecte pe care le ai în derulare. În primă instanță, poate fi copleșitor, dar eu consider că am trecut cu brio de această etapă."

Relația cu Mehedințiul

"Relația cu mehedințenii și cu colegii mei din județ este nucleul activității mele, altfel spus: punctul de referință. Reprezint mehedințenii în Parlamentul României și lupt pentru a introduce nevoile lor la masa discuțiilor și să le găsesc soluții în legile votate la București. Am întâlniri cu primarii, dezbatem problemele curente, identificăm soluții. Un alt aspect la care țin foarte mult este ca miniștrii să vină în teritoriu să înțeleagă cu ce se confruntă mehedințenii și să găsim împreună ce este de făcut. Județul Mehedinți a fost, în ultima perioadă, vizitat la nivel de ministru și prim-ministru, cum nu s-a mai întâmplat până acum. Am avut vizite a miniștrilor transporturilor, administrației și dezvoltării, turismului, sănătății, muncii. Aceste vizite nu sunt protocolare, au importanța lor pentru că îmi facilitează demersurile pentru rezolvarea anumitor probleme, deoarece decidenții deja cunosc situația."

Relația cu Strehaia

"Relația cu Strehaia este de suflet. Aici, am început și mă leagă multe amintiri, prietenii. În politică, mereu, se pune în discuție  ”a fi de-a locului”. Eu pot spune că sunt strehăian, iar ei sunt familia mea."

Prietenii care se leagă în Parlament

"În Parlament, legi prietenii, îți faci dușmani. Eu tind să cred că am legat prietenii cu colegii mei și cred că acest lucru este inevitabil. Munca în Parlament este despre echipă, despre colaborare și ești conștient că, dacă vrei să obții ceva, ai nevoie de sprijinul colegilor, cum și aceștia, la rândul lor, au nevoie de sprijinul tău. Am lucrat cu colegi care, acum, sunt miniștri și fac o treabă excelentă. Este un avantaj al faptului că partidul, din care faci parte, este la guvernare, dar vreau să subliniez că este și o responsabilitate în plus."

Cea mai dificilă misiune ca parlamentar

"Misiuni dificile ca parlamentar nu pot fi identificate cu ușurință. Ca oriunde, unde te implici, ai și zile mai bune și zile mai puțin bune. Ai de gestionat situații de criză, ai de lucrat cu oameni pentru oameni. Aș spune că este solicitant, prin prisma responsabilității pe care o ai față de cetățean, pentru că ești conștient că aspecte ale vieții lor sunt influențate de ceea ce faci sau decizi. Misiunea de parlamentar devine dificilă, în întregul ei, dacă vrem să analizăm în acest fel."

Activitatea din comisia de apărare

"Importanța lucrărilor din cadrul acestei Comisii este dată de faptul că reprezintă laboratorul unde sunt dezbătute, rafinate proiectele normative din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale. Împreună cu reprezentați ai structurilor cu atribuții în domeniu, cu mediul academic, cu reprezentanți ai societății civile, cu reprezentanți a zonei guvernamentale, care în final vor fi cei care să implementeze acele legi, lucrăm pe fiecare text în parte, îl armonizăm cu cadrul legislativ existent, îl îmbunătățim pentru a se încadra la nivelul european, acolo unde este cazul. Trebuie să fie știut că, și în cadrul acestor comisii, se întâlnește partidul aflat la guvernare și opoziția, iar această situație cântărește destul de mult în demersul de negociere a unor articole sau a legii în întregime. Cu alte cuvinte, în Comisie se lucrează direct pe cadrul legislativ, se definesc regulile de funcționare ale societății românești – aici doar pe domeniul de referință - și au un impact foarte mare asupra cetățenilor. De obicei, cetățenii nu sesizează foarte bine acest impact al legislativului deoarece, de foarte multe ori, produce efecte pe termen lung, de structură, și nu de moment. Dar trebuie să fim conștienți că munca de parlamentar este foarte importantă și poartă cu ea o responsabilitate foarte mare."

Perspective

"Mă dedic carierei politice și construiesc. Îmi continui drumul pe aceleași principii sănătoase pe care le-am aplicat și până în acest moment: am crescut etapizat, am avut roluri diferite atât în partid, cât și prin funcțiile publice pe care le-am ocupat. Rămân consecvent aceluiași obiectiv: să contribui la o Românie mai bună, la revenirea la normalitate, și, prin rolurile pe care le voi avea în politică, să mă dedic României și românilor."

Există regrete în politică?

"Regrete nu am, nici în politică și niciunde. Politica este despre adaptare rapidă, despre decizii. Dacă ai obiective clare pe termen scurt și pe termen lung, îți organizezi parcursul politic în așa fel încât acele nereușite sau nemulțumiri de moment să fie depășite. În poltică, este ideal să nu ai regrete! Trebuie să rămâi motivat, iar competiția este atât de acerbă, încât nu ai timp să te gândești la regrete. Mergi înainte și găsești soluții și asta te face să fii un adevărat viitor lider."

 

Adauga comentariu