Cum e turcul, și pistolul! Sediile principalelor partide politice, niște clădiri neîngrijite, aproape de ruină.

Există o zicală la noi la români: „cum e turcul, și pistolul”.  De fapt, este mult mai ușor de înțeles expresia originară: ”cum e tocul, așa-i și pistolul”, adică așa cum e omul, aşa sunt şi faptele lui. Am pornit de la această zicală pentru a vă prezenta modul cum arată fizic sediile partidelor politice din județul nostru, pentru că aceste sedii  reprezintă și o carte de vizită pentru politicienii locali. După cum știți, toate partidele parlamentare primesc subvenții frumoase de la bugetul de stat, și pentru a-și îngriji sediile în care ființează.

Sediul Partidului Social Democrat: o clădire veche de peste o sută de ani. Intrare principală (sediul PSD Drobeta Turnu-Severin) este mai mereu închisă,  fiind folosită cu predilecție intrarea secundară de pe gangul clădirii (în care funcționează sediul PSD Mehedinți). În gangul locației o mizerie de nedescris: miros de urină și fecale, gunoi și chiștoace de țigări. Acoperișul clădirii  este în pericol de a se prăbuși la prima zăpadă sau furtună mai puternică. Nici în interior mobilierul nu te dă pe spate, având în vedere că te afli în sediul partidului cu cei mai mulți membri. Mobilerul stă, pe alocuri, să se rupă. Noroc cu psd-iștii care nu trec prea des pe aici. În caz contrar, nu ar rezista prea mult. Nici mirosul nu este prea agreabil. Parcă nici nu-ți vine să stai prea mult. Social-democrații mehedințeni sunt autentici în ceea ce privește încălzirea. În secolul XXI, se încălzesc încă cu lemne. Nu le prea vine să tragă gazul în clădirea altora. În anii trecuți, au avut probleme și cu plata chiriei. Cât pe aici să fie evacuați de proprietar. O notă bună: senatorul Liviu Mazilu este unul dintre politicienii partidului care încă scoate bani din buzunarul propriu pentru plata unor facturi.

O surpriză placută ne-a lăsat, însă, sediul organizației de pensionari a PSD Mehedinți, situat câteva sute de metri mai jos. Tot timpul este deschis. Mereu câțiva seniori ai PSD sunt la datorie. Ordine, curațenie, mobilier modern: se observă spiritul de gospodar, specific vârstei, de altfel.

Sediul Partidului Național Liberal Mehedinți, (fostul sediu al PDL), din strada Carol, este situat, de asemene,a într-o clădire veche de aproape 100 de ani. Era, până nu demult, deschis mai ales în preajma alegerilor. În ultimii ani, de când președintele PNL Mehedinți, Virgil Popescu, ocupă postul de deputat, ușile formațiunii sunt, mereu, deschise. Mai mult decât atât: găsești pe cineva care te întâmpină de fiecare dată. Clădirea a devenit faimoasă când deputatul Virgil Popescu odată cu câștigarea mandatului de parlamentar a postat pe peretele clădirii o placă cu propiul nume care îți dădea senzația de monument funerar. Primind virulente din partea presei, a renunțat rapid la vestita placă de marmură. Clădirea este una impozantă. În schimb, mobilierul (extrem de sărăcăcios) din sediul PNL arată lipsa investițiilor. Doar biroul de deputat al lui Popescu este ceva mai arătos, semn că președintele se îngrijește de locul în care, cel mai probabil, ține audiențele cu cetățenii...sau cel puțin ar trebui să le țină. De fapt, aici liberalii stau cu chirie. Sediul principal al partidului se află în strada Traian. Două camere cu acoperișul spart, fără utilități, pe care liberalii vor să le vândă cu  15000 de euro. Totuși, deși nu au mai călcat demult pe aici, doi liberali ne zâmbesc frumos, din pozele lipite pe geamuri, încă din campania din 2016 

Liberalii  mehedințeni  au mai avut un sediu situat în strada Bibicescu, la câțiva metri de cafeneaua Ada-Kaleh, dar au fost evacuați din el în anul 2017 de către primărie, pentru că nu și-au plătit  chiria și datoriile acumulate de câteva mii de lei. Asta spune multe despre tine ca președinte de partid nu?

Sediul USR Mehedinți, situat în centrul municipiului, pe strada Mareșal Averescu. Spațiul este unul modern, cu mobilier, care atestă apariția recentă, pe lista partidelor politice, a USR. Cu toate acestea, sediul partidului este puțin vizibil pentru cetățeni.

Sediul PMP, situat central este, de departe, cel mai modern sediu de partid din județ. Bine plasat, cochet, cu mobilier modern, îți lasă o impresie vizuală extrem de agreabilă. Păcat că nu prea stă deschis și că nu are prea mulți membri!

Sediul ALDE Mehedinți, din strada Traian, nu este foarte vizibil, căci se află în scara unui bloc. În ciuda aspectului nu tocmai plăcut al scării (îți lasă impresia că te afli într-un film horror), sediul în sine este unul spațios, cochet și primitor, semn că este îngrijit. Mai mult decât atât: ușile ALDE sunt deschise în fiecare zi lucrătoare a săptămânii.

Sediul Plus, situat pe strada Crișan, se află într-o vilă din fața Casei Tineretului. Partidul este nou,  membrii sunt la fel de noi. În concordanță cu apariția recentă pe piatța partidelor politice, și mobilierul din sediul formațiunii este unul nou, iar aspectul sediului este unul plăcut.

Tot în centrul orașului se află și sediul PNȚCD, de pe strada Bibicescu, partidul cu un singur membru-Victor Gurbina. Ușa sediului se deschide doar la alegeri. Atunci, suntem invitati la conferinte de presă la care aflăm, brusc, că partidul are și alți membri culeși, probabil, din mers. De pe ușă, aflăm, totuși, că ar avea un prgram zilnic de funcționare (două ore), dar a trecut mult timp de când nu a văzut minunea ușilor deschise la PNȚCD. Interiorul este în concordanță cu activitatea partidului. Mobilierul învechit și fețele de masă ponosite ne arată că președintele formațiunii nu a investit leu aici și, probabil, nici nu are de gând să miște vreun deget în acest sens.

Dar cel mai surprinzător sediu, este, de departe, cel al Partidului România Mare, pentru că, fix în încăperea alăturată, funcționează un atelier de monumente funerare. O modalitate subtilă de a arăta că naționaliștii mehedințeni au pus demult cruce propriului partid. Nimeni nu i-a mai văzut în spațiul public de mult timp. Nici nu știm dacă mai ființează ca formațiune județeană.

 Pentru că, uneori, o fotografie face mai mult decât o mie de cuvinte, Ziarul de Mehedinți a dorit să vă arate starea fizică a sediilor partidelor politice din Mehedinți, pentru că acest fapt spune multe despre cine conduce respectivului partid.  La o primă privire, spune cât de gospodar ești, ce te definește ca om politic și manager, cât îți pasă ție de comunitatea din care faci parte și multe altele lucruri sau fapte. Știți ce este interesant, dragi cititori? Că atât președintele PSD Mehedinți, cât și președintele PNL Mehedinți sunt politicieni cu declarații de avere grele. Care au prosperat financiar după ce au intrat în politică. Dacă politica ți-a oferit atâta prosperitate ar trebui  măcar să-ți întreții puțin locul în care stai vremelnic, nu? Cum  spunea zicala aceea de la început? Cum e turcul, și pistolul. Nu?

Adauga comentariu