Condiții de Ev Mediu în unele sate din nordul județului! Drumul către spital arată mai rău ca după bombardament. Administrația locală ridică din umeri.

Deși trăiesc la oraș și plătesc taxe la fel ca ceilalți locuitori din Baia de Aramă, localnicii din Brebina, Bratilov și Titerlești sunt vitregiți de cele mai elementare condiții. Vorbim despre lipsa unui drum pe care să circule în condiții normale. Mai mult decât atât: nici măcar drumul, ce duce spre spital, nu este asfaltat. Aici, nu a intrat nici măcar un utilaj de îndreptare a terenului. Despre asfalt nici nu se poate vorbi.

„Când plouă, aici, nu poți să scoți nici picioarele. E fosrte urât. Ne-au promis că asflatează drumul. Eu nu am niciun venit. Ei să fie sănătoși să poată să mai bage în buzunar, să poată să mai fure.”, spune o localnică.

„Plătim impozite de oraș. Dacă plouă, nu putem să mai ieșim din casă. Se face noroi. Nici hainele nu le putem să le spălăm, căci se ridică praful pe ele și nu avem unde să le punem la uscat. Eu sunt casnică. Trebuie să plecăm de la noi din țară, că nu avem locuri de muncă, iar ei au salarii de 10 000 de lei. Nu e trăit la noi în oraș! Doar ei trebuie să trăiască! Noi nu!”, spune altă localnică.

„Eu sunt nevăzător. Ne descurcăm foarte greu. Ei au mcâncat banii. Au făcut un pic de drum în Dealul Mare. Drumul către cimitir și spital e neasfaltat. Eu mă chinuiesc. Nu am nici cum să merg pe drumul acesta. Când ies să mă plimb, cad prin gropi. Ei se descurcă foarte bine și noi de abia trăim.”, spune un localnic.

„Am cumpărat o mașină. Am dat 12 000 de euro pe ea. Dar nu pot să cobor pe aici cu ea, se rupe. Avem numai promisiuni. Nu se face nimic. Suntem uitați de Dumnezeu aici. Plătim impozite și taxe ca la oraș. Când plouă, nu putem să urcăm. De copiii noștri se iau profesorii la școală, pentru că se duc plini de noroi. Salariile lor sunt nesimțite. Oamenii de rând trăiesc așa?”, spune alt locuitor al orașului Baia de Aramă.

„Uitați ce drum avem aici! E un drum despre care ni se spune că, teoretic, e asfaltat de 4-5 ani. Când vine ploaie, nu mai putem trece. Ne descurcăm foarte greu. Când vine potopul, nu putem ieși din casă. Iarna, nu ne putem duce copiii la școală.”, spune alt locuitor al orașului Baia de Aramă.

Întrebat despre soarta acestor drumuri, viceprimarul localității  ridică din umeri.

 „Aceste drumuri se suprapun cu drumurile care au fost prinse pe calamități. În proporție de 60-70%, am înțeles că se suprapun cu acestea. Proiectul de reabiitare pe calamități nu a fost realizat deoarece firma, care a făcut acest lucru, nu vine să își facă recepția. Le-am trimis adrese, solicitări și: în zadar! Constructorul nu vine să asigure lucrările în zonă, deși banii s-au încasat. Am primit și banii pe PNDL II și însă firma, care a câștigat licitația pentru PNDL, nu poate să înceapă lucrările, până când celaltă firmă nu recepționează lucrările pe calamități.”, declară Iulian Maria, viceprimarul din Baia de Aramă, cel care se află, în prezent, la cârma primăriei.

În total, este vorba despre 17 km de drum, care, cel puțin teoretic, până la această dată, ar fi trebuit să fie pietruiți, să aibă rigole, dar și poduri și podețe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu