Cealaltă față a Mehedințiului: cifrele infracțiunilor, pe care IPJ încearcă să le țină sub preș!

Liniștea și lipsa infracționalității în Mehedinți sunt aspectele de care încearcă IPJ Mehedinți să ne convingă într-o manieră destul de ingenioasă, am putea spune. În ultimele luni, se încearcă, într-un mod absolut grotesc, eliminarea, din buletinele informative, a oricărei informații, care ar putea pune într-o lumină proastă Inspectoratul Județean de Poliție Mehedinți. Infrațiuni grave, omoruri, violuri, scndaluri?! Nici vorbă de așa ceva în informațiile transmise de IPJ către presă! Doar câte un caz rătăcit de violență domestică: și aceasta, pentru că, în astfel de situații, polițiștii îndeplinesc rolul zânei bune! În rest, în informațiile publice, nu se suflă o vorbă despre celelalte infrațiuni, ce nu pot fi controlate de angajații MAI. Chiar dacă nu ni se comunică astfel de informații, eeeiii bine, ele există! Unii dintre mehedințeni au neșansa să le simtă chiar pe pielea lor.

Într-un răspuns oficial al IPJ Mehedinți, la solicitarea Ziarului de Mehedinți, aflăm că, în timp ce mai marii poliției stau liniștitți în birourile luxoase, infracțiunile chiar se petrec! Și ce credeți? Și noi, presa, aflăm de ele și le mediatizăm, cu sau fără aprobarea dvs, stimabililor! Așadar, IPJ Mehedinți ne spune, cu nonșalanță, că de la începutul anului și până în prezent, au avut loc următoarele infracțiuni:

“Pe raza judeţului, au fost sesizate două infracţiuni de omor, cu autori neidentificaţi, în ambele cazuri, fiind identificaţi de către poliţişti făptuitorii. Infracţiunile au fost săvârşite pe raza satului Scăpău-comuna Devesel, respectiv pe raza oraşului Strehaia, faţă de autori fiind luată măsura reţinerii pentru 24 de ore, pe numele cărora, ulterior, instanţa a  dispus măsura arestării preventive.”

De asemenea aflam că:

“La nivelul unităţii, au fost sesizate 20 de infracţiuni de viol, după cum urmează:

-pe raza de competență a Poliției mun. Dr. Tr. Severin şi a celor 16 posturi de poliţie comunale arondate=4;

-pe raza de competență a Poliției mun. Orşova şi a celor 6 posturi de poliţie comunale arondate=1;

-pe raza  de competență a Poliției oraşului Strehaia şi a celor 12 posturi de poliţie comunale arondate=5;

- pe raza de competență a Poliției oraşului Vînju-Mare şi a celor 22 de posturi de poliţie comunale arondate=10.”

Mai aflăm că, în județ, de la începutul lui 2019 până în prezent, au fost înregistrate 100 de dosare penale privitoare la infracţiunile stradale săvârşite cu autor necunoscut. Cam prea multe infracțiuni cu autor necunoscut pentru un județ mărunțel ca Mehedinți și în care, oficial, oamenii legii își fac treaba ca la carte!

Nici în ceea ce privește infracțiunile stradale, lucrurile nu stau diferit. Și la acest capitol, se pare că situația e scăpată de sub control. Așa de face că, până la această dată, au fost înregistrate 143 de infracţiuni stradale. Situația defalcată a infracțiunilor stradale arată cam așa:

“-tâlhării-7;

-furturi-120;

-tulburarea ordinii şi liniştii publice-2;

-portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase-2;

-consum de droguri-12.

Dintre cele 143 de cazuri, 31 au fost infracţiuni stradale constatate în flagrant. Aproximativ 70% dintre infracţiunile stradale, respectiv 104 dintre acestea, au fost comise pe raza municipiului Dr. Tr. Severin.”

Și pentru a ne convinge de promptitudinea intervenției, oamenii legii ne spun că au efectuat, CU CELERITATE, cercetări în toate cazurile:

“În ceea ce privește atât datele solicitate la pct. 5, cât şi cele solicitate la pct. 6 (nr infracțiunile stradale), arătăm că polițiștii au efectuat cercetări cu celeritate în vederea identificării autorilor în cauzele în care aceștia nu erau cunoscuți. Totodată, au fost organizate acțiuni  pe pilonul de impunere a legii în zonele în care s-au comis astfel de infracțiuni.  O altă măsură luată este fermitatea în aplicarea legii față de persoanele ce au comis infracțiuni stradale. Dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost adaptat în funcție de evoluția fenomenului infracțional. De asemenea, pentru prevenirea infracţiunilor stradale, la nivelul întregului judeţ, au fost organizate 119 acţiuni la care au participat 6.207 cetăţeni, fiind astfel distribuite 2.030 de materiale informative.”

Și am păstrat pentru final infracțiunile cu care IPJ Mehedinți defilează pe fiecare buletin informativ, pentru că, nu-i așa? trebuie să te simți tare mândru, când te duci să salvezi o femeie bătută, din mâinile soțului, care i-a devenit agresor. Din păcate doar cu asta se poate mândri inspectoratul nostru!

“Pe raza judeţului, de la începutul anului şi până în prezent, au fost sesizate 296 de cazuri de violenţă domestică, fiind  emise 44 de ordine de protecţie provizorii.  Printre măsurile dispuse în cazurile de violență domestică sesizate, arătăm că unitatea noastră a efectuat cercetări cu celeritate în vederea soluționării dosarelor penale ce privesc astfel de infracțiuni. Totodată, au fost organizate acțiuni preventive în rândul populației, acțiuni ce au vizat în special persoanele potențiale victime.  S-a mediatizat cadrul legislativ incident în aceste cazuri, precum și măsurile luate în astfel de situații.  De asemenea, s-au luat măsuri de aplanare  a starilor conflictuale și consiliere a victimele unor astfel de infracțiuni, fiind informate și celelalte structuri cu atribuții în astfel de cazuri.“

Mai la îndemână să te duci să faci pe salvatorul în fața unei femei neputincioase, decât să lupți cu adevărații infractori! Între timp, interlopii, scandalagii și violatorii se plimbă nestingheriți pe străzile din județ. Însă, au dreptate și mai marii poliției mehedințene: acești indivizi nu pot fi văzuți, cu ușurință,  din birouri sau de la petrecerile cu fast. Cam așa stau lucurile la Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinți, în ultimele luni. Spunem “ultimele luni”, pentru că indiferent cine a fost la conducerea acestei instituții, de-a lungul timpului, jurnaliștii au avut parte de acces facil la informațiile de interes public. Brusc, inspectoratul a luat o pauză, cam de prin luna aprilie, de la bunele obiceiuri. Mehedințiul a avut, spre exemplu, prin chestorul Marian Tutilescu, un promoter al maximei transparențe în relația mass media-intituții de ordine publică.

Deși sunt tineri si ar trebui să realizeze importanța comunicării în actul de conducere, cei ce conduc vremelnic IPJ Mehedinți se complac într-un act de management la nivelul de tristă amintire a anilor ‘80!

 

sursa foto violenta domestica: Informatia de Alba

sursa foto Marian Tutilescu: Antena 3 

Adauga comentariu