Cât de „vătămătoare” poate fi activitatea dintr-un birou? Director de instituție, răsplătit cu spor de condiții vătămătoare!

Atunci când vine vorba despre sectorul bugetar, multe sunt căile prin care angajații de la stat își pot rotunji, ușor, veniturile și, atenție, totul se face cu legea-n mână. De exemplu, Direcția Agricolă Mehedinți, la fel ca celelalte instituții omologe din țară, de altfel, primește, pentru angajații săi, spor pentru condiții vătămătoare. Suntem, întru totul, de acord ca acei angajați ai DADR Mehedinți, care își desfășoară activitatea (așa cum e firesc) în câmpul muncii, să primească aceste sporuri. Însă, nu putem trece cu vederea faptul că însuși directorul instituției, domnul Ștefan Răceanu, încasează acest spor la salariu. Care or fi acele condiții vătămătoare pentru distinsul nostru director? Oare nu o fi confortabil scaunul din birou? Sau care să fie explicația? Noi nu o cunoaștem, însă, cu siguranță, domnia sa o știe, pentru că, dintre toți salariații DARD, directorul încasează cel mai mare spor de condiții vătămătoare: adică 15% din salariul de bază.

Același procent îl încasează salariații întregii instituții, însă raportat la salariul fiecăruia dintre anagajați, cei, care duc fac munca grea, ies cam în pierdere. Totul: deoarece 15% din salariul baban de director al domnului Răceanu (care este în cuantum de 8 678 lei)  înseamnă  1 302 lei, în timp ce 15% din salariul unui muncitor al instituției, pe care o păstorește domnul Răceanu, înseamnă mai nimic (sporul pentru salariul de 2 599 lei este de 204 lei).

Dar înțelegem: directorul DADR își merită din plin acest spor: nu e ușor să rezisști în funcție, ani întregi, dar și asalturilor fiecărei guvernări în parte, care e nemulțumită de activitatea instituției.

În ciuda faptului că este de ani de zi la conducerea DADR Mehedinți și încasează un salariul destul ridicat pentru nivelul de trai al județului, Ștefan Răceanu poate fi încadrat în categoria directorilor destul de modești, asta: cel puțin dacă îi analizăm declarația de avere. Conform acestui document, Răceanu deține doar două apartamente (ambele în Drobeta Turnu-Severin) și o casă în comuna Bălăcița. Unul dintre apartamente și casa sunt dobândite prin moștenire. Conform aceleiași declarații de avere, Răceanu deține trei autoturisme: un Chevrolet din 2006, un Opel Corsa din 1994 și un Opel Vectra din 2007. Și cam atât!

Ștefan Răceanu este unul dintre cei mai longevivi directori ai unei instituții publice din Mehedinți, care a ținut chiar și cu dinții de scaunul pe care îl are.

 

 

 

Adauga comentariu