Canicula face primele victime! Le-a venit rău în stradă din cauza căldurii.

O nouă zi toridă la Drobeta Turnu-Severin! Căldura îi determină pe oameni să petreacă cea mai mare parte a zilei la adăpost, departe de razele soarelui. Cu toate acestea, sunt situații în care acest lucru nu este posibil. Așa se face că, la Serviciul Județean de Ambulanță Mehedinți, au fost înregistrate apeluri, prin care li se cerea medicilor asistență medicală, pentru persoane cărora le-a venit rău în stradă.

“De când au crescut temperaturile, am avut solicitări, pentru trei persoane cărora le-a venit rău. Am preluat, din stradă, doi bărbați cu stare lipotimică, iar o femeie gravidă a fost preluată dintr-un magazin. Recomandăm tuturor cetățenilor să evite consumul de alcool și de cafea, pentru că, în felul acesta, se dezhidratează. Recomandăm consumul de fructe, de produse ușoare, de apă plată, cel puțin doi litri de apă/zi. Este de preferat să evităm aglomerația și să încercăm să parcurgem distanțe cât mai mici pe perioadele de căldură excesivă. De asemenea, trebuie să purtăm haine cât mai comode, ușoare și deschise la culoare. Să evităm băuturile dulci!”, declară purtătorul de cuvânt al SJA Mehedinți, medicul Zenaida Jugravu.

În timp ce unii dintre severineni spun că iau măsuri suplimentare, pe perioada caniculei, alții, din contră, declară că nu fac nimic special și că nu îi sperie temperaturile din termometre.

„Mergem pe la umbră. Mergem mai încet, nu ne grăbim. Sunt temperaturi foarte mari. Noi, tineretul mai facem ce mai facem, dar nu știu cum s-or descurca bătrânii.”, spune un trecător.

„Nu prea avem cum să ne protejăm la serviciu. Lucrăm în aer deschis. Căldura ne încetinește ritmul de muncă. Dureri de cap, dar ce să facem? Bem multă apă.”, ne povestește o trecătoare.

„Nu mă protejez așa cum ar trebui. Beau multe lichide. Nu prea reușesc să mă feresc de căldură.”, spune o severineancă.

„Nu iau nicio măsură suplimentară. Beau, în schimb, multă apă. Lucrez la câmp și nu mi-e frică de soare.”, ne spune un tânăr pe care temperaturile ridicate nu par să îl sperie.

Pe perioadele cu temperaturi ridicate angajatorii trebuie să asigure anumite condiții suplimentare salariaților, care își desfășoara munca în aer liber: să le reducă intensiatatea activităților fizice, să le asigure apă, echipament adecvat de protecție, dar și posibilitatea efecturării de dușuri. Asta se întâmplă în teorie. De cele mai multe or, însă, practica lasă de dorit!

Adauga comentariu