Când va fi pornită căldura în Severin și cât vor plăti oamenii pentru gigacalorie? Administrația locală așteaptă, din nou, sprijin de la Guvern.

Sezonul rece bate la ușă, iar severinenii, care au rămas racordați la rețeaua de termoficare a orașului, se întreabă ce se va întâmpla cu termoficarea în acest sezon rece. Prețul gigacaloriei va rămâne același ca anul trecut, adică 400 lei, fiind subvenționat de primărie. Adminsitrația locală așteaptă, însă, și anul acesta. bani de la Guvern, pentru achiziția de păcură.

“Vom funcționa la fel ca anul trecut: cu instalații închiriate de la fostul RAAN, pe păcură. În acest moment, pregătim contractul pentru a fi semnat. În jur de 15 octombrie, vom da drumul, vom verifica instalațiile. Noi am lucrat toată vara la tot ce înseamnă rețea. Să sperăm că nu vom mai avea intervenții, accidente în rețea, așa cum au fost în anii trecuți. De fapt, sezonul trecut, au scăzut simțitor intervențiile în rețea, pentru că am lucrat vara. Dacă în sezonul 2016-2017, am avut zeci de avarii, acestea s-au redus substanțial anul trecut: am avut maxim 14-15. Sperăm să avem și înțelegerea Guvernului, pentru că avem nevoie de sprijin și din partea guvernului. Am purtat discuții și cu doamna premier și domnul ministru al Finanțelor, alături de președintele Consiliului Județean și de domnul prefect. Cred că anul acesta, problema căldurii nu se va mai pune. Ar fi nevoie de suma de 40 milioane de lei. O parte încercăm să o asigurăm noi, de la primărie, de la SPAET, iar restul așteptăm de la Guvern, Avem pe stoc câteva mii de tone de păcură. Putem funcționa cel puțin două săptămâni cu această cantitate. Sperăm să nu avem o iarnă timpurie, să nu consumăm stocul pe care îl avem,”, declară primarul municipiului Drobeta Turnu-Severin, Marius Screciu.

“Noi, cetățenii, nu așteptăm banii de la Guvern. Așteptăm de la primărie, pentru că obligația treburilor gospodărești revine autorităților locale. Faptul că autoritatea locală nu prevede, în buget, clarificarea acestei situații, e vina ei și suferința noastră. Nu se știe dacă și anul acesta se va mai îndura cineva să le dea bani, cu căciula în mână. Trebuie să se înțeleagă odată că autonomia locală e autonomie locală și trebuie gestionată. Pentru noi, faptul că nu se vorbește nimic concret, e un mare semn de întrebare. Noi avem documentație depusă pentru racordarea la gaze, dar aceste demers e blocat. Nu au fost racordate decât două blocuri din această zonă.”, spune Eugen Mareș, administrator al unei asociații de proprietari din Drobeta Turnu-Severin.

În timp ce autoritățile așteaptă, la fel ca în ultimii ani, spijinul Guvernului, oamenii au apelat la souția alternativă: racordarea la rețeaua de gaz. Până ascum, 20% din populația Severinului a ales axceastă variantă, însă și aici au existat destule impedimente și scandaluri, pornind de la preșul de racordare perceput de firma responsabilă de extinderea gazului.

“Cea mi bună soluție o reprezintă gazele. Nu sunt atât de scumpe. Eu am centrală. Pentru cea mai grea lună am plătit 170 de lei, o sumă mult mai mică decât la rețeau de termoficare a orașului.”, spune un localnic.

“Eu am am gaz. Va fi prima iarnă când voi folosi gazul. Sunt adminsitrator la o asociație. Oamenii se descurcă greu cu achitarea facturii la termoficare.”, spune o severineancă.

“La factura de la termoficare, am plătit pe lună 200-300 de lei. E mult pentru pensia noastră.”, spune un severinean.

“M-am descurcat foarte greu. Am dat , pe o lună, 7 milioane 700, când penisa mea e 7 milioane 300. Dacă aș avea de ales, nu aș mai băga acum gaz.”, spune o pensionară severineancă.

Cât provește perspectivele pentru sezoanele reci următoare, autoritățile spun că există două soluții concrete: construirea unei centrale noi, fie pe fonduri europene, fie pe bani alocați de Guvern.

 

sursa ultima foto: Facebook 

 

 

Adauga comentariu