Autoritățile, din nou, repetente și luate prin surprindere la debutul anului școlar! Școli dărăpănate și fără autorizație, în județ!

Mai sunt câteva zile până când clopoțelul va suna, iar elevii se vor întoarce în bănci. Din nefericire, multe dintre școlile din mediu rural se confruntă, încă, cu mari probleme. Toalete în fundul curții, pereți jupuiți, bănci care stau să cadă: sunt doar câteva din neregulile din unitățile de învățământ din Mehedinți.

La Izvoru Bârzii, școala are nevoi de îmbunătățiri de ani de zile, însă acestea se lasă așteptate. 

“Iarna, nu avem, din păcate, o sală unde să ne desfășurăm orele de educație fizică. Am reușit să amenajăm acest hol pentru perioada de iarnă. Am găsit niște saltele la niște oameni, care ne-au dat o mână de ajutor. Copiii stau aici, în acest spațiu de 11 m lungime și 2 m lățime. Eu am venit la școala aceasta de vreo 11 ani. Mobilierul este același. O parte din el este împrumutat de la alte școli, care au reușit să își îmbunătățească condițiile.”, spune Costel Dunăreanu, profesor al Școlii Gimnaziale Dimitrie Crașoveanu din Izvoru Bârzii.

“Școala are director, are tot ce îi trebuie, are lemne, se gospodărește singură. Am alocat câți bani a trebuit. Le voi da banii. Nu știu cât, să mă uit.”, spune edilul comunei, extrem de iritat de întrebările jurnaliștilor, dar și agasat de revolta profesorului, care îi repreoșează situația școlii.

Altă comună, aceleași probleme, dar o viziune diferită! În Butoiești, se încearcă, pe ultima sută de metri, câteva cârpeli, care scot bani buni din bugetul local și așa împovărat, după cum spun autoritățile.

Valentin Sălceanu, primarul comunei, povestește că:

“Școala are aproximativ 80 de ani. Am investit circa 10 000 lei în tavan, vopsire, gletuire, am schimbat ușile, geamurile și soba. Școala ar avea nevoie de mult mai mult, dar, fiind bugetul foarte mic, am investit atât cât am putut. Urmează să executăm reparații și pe exterior. În comună, avem patru școli și două grădinție. La toate am făcut reparații în funcție de buget și de posibilități.”.

Aceste probleme nu sunt departe nici de mediul urban, însă aici, măcar pe alocuri, s-au mai investit, în timp, bani în școli. La polul opus, se află comuna Șimian, acolo doar una dintre unitățile de învățământ nu deține avizele necesare de la DVS și asta: deorece încă se desfășoară lucrări de reabilitare aici. 

 

 

Adauga comentariu